Antena Meniu Search
x

O probă ADN a spulberat un mit şi a adâncit un mister

Templierul adormit de la Curtea de Argeş nu a fost vreun voievodul cunoscut din manuale de istorie. Ar fi fost însă un fiu risipitor al marelui domnitor Basarab 1

Vezi și

Templierul adormit de la Curtea de Argeş nu a fost vreun voievodul cunoscut din manuale de istorie. Ar fi fost însă un fiu risipitor al marelui domnitor Basarab 1

Straiele le-au indicat istoricilor că au de-aface cu o faţă nobiliară. Principele avea pe cap o diademă de mărgăritare, strânsă cu un lanţ de aur peste părul lung. Purta o tunică din mătase purpurie, închisă la piept cu nasturi de aur şi strânsă la mâneci, la piept şi la gât cu mărgăritare. Toate semnele indicau că în acel mormânt se odihneşte mare voievod al Ţării Româneşti.

Mormântul era aşezat la loc de cinste în biserică. În dreapta naosului, aşa cum sunt îngropaţi mai toţi ctitorii de lăcaşe de cult. Cum Vladislav Vlaicu a fost cel care a terminat impunătoarea biserică, istoricii au crezut că tot el este şi cel care se odihneşte în misteriosul mormânt. Iar când istoria încurcă cifrele, ADN-ul le descurcă. În 2012, un os de la picior, o falangă şi o măsea recoltate din rămăşiţele au fost trimise la poluri opuse. În laboratoarele din Coreea de Sud şi Statele Unite, ceaţa s-a risipit puţin câte puţin.

Bărbatul îngropat nu este Vlaicu Vodă. În analele bisericii, i-ar lua locul un alt principe, fiu nenumit al lui Basarab I. O altă ipoteză ar fi că pe meleagurile româneşti s-ar fi rătăcit un prinţ britanic, care ar fi murit aici şi ar fi îngropat în Biserica Domnească. Ipoteza este susţinută de un inel pe care arheologii l-au găsit în mormântul misterios. Acelaşi inel care indică faptul că principele era catolic şi nu ortodox.

O altă problemă îi roade însă acum pe cercetători: unde este Vlaicu Voda?!

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » O probă ADN a spulberat un mit şi a adâncit un mister