Antena Meniu Search
x

''Oameni cu feţele negre de supărare, plângând.'' Pesta a mutat Ignatul mai devreme: Sătenii se tem să nu rămână fără bunătăţi de sărbători

Ignatul a venit mai devreme anul acesta. Cum pesta porcină face ravagii în tot mai multe judeţe, oamenii au început deja să-şi sacrifice porcii din gospodării, deşi mai este o lună până la Crăciun. Preferă să facă acum pomana porcului decât să rămână fără animale şi bunătăţi de sărbători. 

Diana Speretoiu
de Diana Speretoiu

la 11.11.2022, 08:18

Vezi și

Miroase deja a Crăciun în multe sate din ţară. În această curte, la doi paşi de Târgu Jiu, oamenii se pregătesc de pomana porcului. Chiar dacă afară sunt 15 grade, animalele sunt tăiate de teama pestei porcine care a apărut deja în judeţ.

Constantin Lungu: Îi sacrificăm mai devreme. E munca noastră şi e păcat să fie sacrificată fără s-o consumăm noi. Se păstrează, o afumăm, o frigem, o băgăm la lada frigorifică.

La Bărbăteşti, comunitatea, în frunte cu primarul, a decis: anul acesta Ignatul vine mai devreme. Unii au încercat să mai îngraşe porcul în Ajun, dar sunt nevoiţi să se grăbească pentru a nu intra în post. Aşa că acum, în tot satul miroase a cârnaţi şi caltaboşi.

Adrian Mangu, primar Bărbăteşti: O parte dintre cetăţeni au chemat copiii, cu forţa, să vină să-l taie mai mic. Am văzut oameni cu feţele negre de supărare, plângând.

Pe acelaşi subiect

''I-au tăiat oamenii de frică. O să dispară tradiţiile, o să dispară Crăciunul.''

''Zice că vine pesta asta şi vine de la Consiliu, cu poliţaii şi te obligă să-i dai porcul, să-l îngroape.''

Vasile Ionaşcu, tehnician veterinar: Oamenilor le mai e şi frică. Şi decât să-i ia, să-i omoare, mai bine îi taie.

Pesta a mutat Ignatul mai devreme

Până acum, pesta a fost descoperită în zeci de gospodării din Gorj. Într-o singură curte, au fost ucişi 24 de porci.

Sorin Georgescu, directorul DSV Gorj: Îi sfătuiesc să nu intre în panică. Le-aş recomanda să hrănească porcii cu furaje pe care le deţin din anii anteriori. Din primele investigaţii, reiese că în cultura de porumb au fost înregistrate pagube produse de mistreţi.

Iar mistreţii împrăştie virusul care ajunge şi la porcii din bătătură. Medicii veterinari sfătuiesc gospodarii să-i cheme când sacrifică animalele şi să analizeze carnea pentru a se asigura că este sănătoasă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri sociale » ''Oameni cu feţele negre de supărare, plângând.'' Pesta a mutat Ignatul mai devreme: Sătenii se tem să nu rămână fără bunătăţi de sărbători