Antena Meniu Search
x

Video Oamenii cu case pe malul Canalului Dunăre-Marea Neagră, în pericol. Soluțiile, blocate între expertize și promisiuni

Este alertă în localitatea Cumpăna din judeţul Constanţa. O nouă bucată din malul stâng al Canalului Dunăre Marea Neagră s-a surpat chiar sub ochii celor care au case în zonă. O parte dintre oameni au fost evacuaţi încă de anul trecut şi stau acum în case puse la dispoziţie de primărie. Pentru ceilalţi, conducerea canalelor navigabile vine cu o nouă serie de promisiuni.

Andreea Filip
de Andreea Filip

la 14.01.2021, 17:49

Vezi și
  • Calvarul oamenilor a început în luna mai 2019
  • Prima tranşă de bani ar trebui să ajunga anul acesta

La mai bine de un an de la începerea lucrărilor de conolidare a malului stâng al Canalului Dunăre Marea Neagră, casele oamenilor din Cumpăna sunt din nou în pericol.

Andreea Filip - reporter Observator: În urma ploilor abundente din ultimele două zile o nouă bucată de pământ s-a surpat chiar aici sub ochii disperaţi ai celor care au case în această zonă

Calvarul oamenilor a început în luna mai 2019, când malul s-a surpat prima dată. Opt familii au fost evacuate atunci. Câteva luni mai târziu au început şi lucrările de consolidare, dar s-au împotmolit rapid ba în birocraţie, ba în lipsa fondurilor care ar fi trebuit să vină de la Ministerul Transporturilor. 

Localnic: De când a început valul ăsta, au luat bani pe spinarea noastră, că chipurile ne ajută pe noi cetățenii.

Daniel Georgescu - director Administraţia Canalelor Dunării: Indiferent ce facem si cum facem ne lovim de bani. Lucrarile au depins de partea financiara de ceea ce s-a alocat. Expertul ne-a promis ca la sfarsitul acestei saptamani, inceputul saptamanii viitoare ne va reface expertiza si ne-o va preda.

Lucrări în sprijinul traficului naval, nu și al oamenilor

La sfârşitul anului trecut, a fost dată chiar şi o hotărâre de guvern prin care banii ar trebui să ajungă mai uşor de la minister la Administraţia Canalelor Navigabile. Între timp, porţiunea de jos a malului a fost consolidată pentru că alunecarea de teren putea bloca traficul naval. Însă, casele oamenilor sunt, înca, în pericol.

Localnic: Ce sa-i facem, asta e, asteptam sa dea bani. Noi nu putem sa facem nimic, cu cine sa ma cert eu, ce sa fac eu?

Mariana Gâju - primar Cumpăna: Pe noi ne intereseaza ca sa fie continuata consolidarea pana la nivelul 61 care sa ne ajute pe noi sa avem incredere ca aceste case vor ramane in picioare. 

Prima tranşă de bani ar trebui să ajunga anul acesta, iar anul viitor sunt aşteptate alte fonduri pentru finalizarea consolidării malului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Oamenii cu case pe malul Canalului Dunăre-Marea Neagră, în pericol. Soluțiile, blocate între expertize și promisiuni