Antena Meniu Search
x

Teatrul românesc e în doliu! Olga Tudorache, Regina Mamă, s-a stins în linişte, la 88 de ani

A fost Regina Mamă, dar şi Regina Tăcerii. Nu era nevoie să vorbească pe scenă ca să emoţioneze. Iar când vorbea, îţi tăia respiraţia. Olga Tudorache a murit.

Vezi și

A fost Regina Mamă, dar şi Regina Tăcerii. Nu era nevoie să vorbească pe scenă ca să emoţioneze. Iar când vorbea, îţi tăia respiraţia. Olga Tudorache a murit aseară, la câteva zile după ce a împlinit 88 de ani, în urma unui accident vascular cerebral. Lumea teatrului românesc este în doliu. Olga Tudorache a format generaţii de artişti. Pentru marea doamnă a teatrului, o sală de spectacole de la Metropolis va purta numele ei.

"Fiecare rol era pentru ea un cap de ţară, un cap de destin. Intrarea ei în scenă tăia respiraţia. Şi eu uitam să respir."- Dinu Săraru 

Când cădea cortina, spectatorilor le era deja dor de Olga Tudorache. "N-am sa uit niciodată, când într-un spectacol, traversa scena, nu spunea nicio vorbă, si sala plangea. Mareaţă. Imensă." - George Ivaşcu. 

A trăit demn şi n-a vorbit niciodată despre suferinţă. O ambulanţă a dus-o la spital, chiar înainte să împlinească 88 de ani. Iar aseară s-a stins, după un accident vascular cerebral. 

Pe acelaşi subiect

Pe Ion Dichiseanu, Olga Tudorache l-a emoţionat profund încă de la prima replică pe care i-a dat-o pe scenă. Actorul păstrează şi acum în casă o fotografie cu ea: "Dintre sute de partenere pe care le-am avut, de ce crezi că am ales-o? Şi-o ţin aici." 

"Sub masca ei severă şi privirea ei vulturească acundea o natură extrem de sensibilă, extrem de ingenuă." - Ion Caramitru. 

Studenţii au iubit-o enorm. Şase generaţii de tineri au învăţat de la ea să fie actori. Olga Tudorache s-a retras de la catedra Universităţii de Artă Teatrală în 2000. Dar a continuat să joace. 70 de personaje de teatru, dar şi roluri memorabile care au rămas în istoria peliculei.

Teatrul Mic a renăscut odată cu Olga Tudorache. La Teatrul Metropolis, actriţa a jucat şi a regizat. La Teatrul Naţional, rolul din "Regina Mamă" i-a adus un premiu UNITER.  În 2013, pe scena Teatrului Mic a fost premiată de Casa Regală a României. Totuşi, într-un interviu spunea că cel mai mare succes al vieţii ei este băiatul pe care l-a născut dintr-o mare iubire.

Pentru scriitorul şi omului de teatru Dinu Săraru, cea mai puternică amintire rămâne un bileţel pe care Olga Tudorache i l-a lăsat pe birou. Îi mulţumea că există.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Teatrul românesc e în doliu! Olga Tudorache, Regina Mamă, s-a stins în linişte, la 88 de ani