Antena Meniu Search
x

În România, ordinele de protecţie nu protejează victimele, pentru că agresorii nu pot fi supravegheaţi permanent

Ordinele de protecţie pot salva vieţi. Însă, până la obţinerea şi respectarea lor, e cale lungă.

Vezi și

Ordinele de protecţie pot salva vieţi. Însă, până la obţinerea şi respectarea lor, e cale lungă. Statisticile arată că, în România,20 la sută dintre ordinele de protecţie sunt încălcate de agresori, iar judecătorii - şi inclusiv noul prim ministru - cred că e nevoie de schimbarea legii. Până atunci, victimele se luptă, de unele singure, cu agresorii. Astăzi, fostul iubit al femeii ucise într-un coafor din Titu a fost reţinut, pentru că îşi terorizează actuala parteneră. 

"Ne-am pomenit cu el la 11 noaptea în casă. M-a luat de păr, m-a băgat în maşină, a spus că dacă nu merg acasă mă omoară." Femeia a fost bătută şi sechestrată de acelaşi bărbat care a avut o relaţie, în trecut, şi cu Alexandra Marin, tânăra ucisă de iubitul ei militar într-un coafor din Titu. Radu Daniel era cunoscut ca un om violent. O ştie şi tatăl Alexandrei. 

Aseară, fostul iubit al Alexandrei a vrut să procedeze la fel cu actuala parteneră. Din păcate, în România, singurul scut pentru femeile abuzate este ordinul de protecţie. 

Judecătorii sunt obligaţi să soluţioneze aceste cereri în 72 de ore , timp în care însă agresorul este liber. Poliţiştii fac ce pot. Brăţări electronice nu există, aşa că agresorii sunt supravegheaţi după posibilităţi. 

Pe acelaşi subiect

Dar agresorul nu poate fi reţinut decât dacă deja a săvârşit o faptă de violenţă asupra victimei. El nu poate fi propus spre arestare nici măcar după ce se constată că a încălcat restricţiile ce îi sunt impuse. 

Or, pentru această faptă, pedeapsa prevăzută este închisoare de până la un an. 

Până atunci, prim-ministrul cere urgentarea schimbării legii. Un nou proiect prevede ca femeile agresate să primească un ordin de protecţie pe loc, direct de la Poliţie. Iar poliţiştii să poată intra în locuinţa unde are loc abuzul chiar şi fără mandat. În plus, Ministerul Muncii trebuie să construiască adăposturi în care victimele să se refugieze de urgenţă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mergeţi cu plăcere la job?

Observator » Stiri sociale » În România, ordinele de protecţie nu protejează victimele, pentru că agresorii nu pot fi supravegheaţi permanent