Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Explicaţiile ştiinţifice pentru luna albastră sângerie, fenomen astronomic foarte rar

Omenirea a fost astăzi martoră unui fenomen astronomic deosebit de rar. Superluna-albastră-sângerie!

de Redactia Observator

la 31.01.2018 , 21:22

Omenirea a fost astăzi martoră unui fenomen astronomic deosebit de rar. Superluna-albastră-sângerie! Pământul s-a interpus între astrul lui natural şi soare şi a dat naştere unei eclipse totale de lună.

Superluna-albastră-sângerie, un fenomen astronomic care nu s-a mai petrecut de 152 de ani, a putut fi admirată cu ochiul liber în ţări precum China sau Statele Unite. De altfel, milioane de oameni s-au aşezat confortabil sub cerul liber ca să admire minunea. 

Luna are o apariţie cu totul specială, pentru că trei fenomene diferite, legate de satelitul natural al pământului, se produc simultan. În primul rând, se produce eclipsa totală de lună. Când corpul ceresc ajunge în umbra pământului, devine sângeriu. Se întâmplă din cauza razelor solare reflectate în atmosfera terestră. Fenomenul coincide şi cu ceea ce numim popular "lună albastră", adică a doua lună plină din decursul aceleiaşi luni calendaristice. Totodată, este şi superlună, când corpul ceresc este cel mai aproape de Pământ. Astfel, luna apare cu 14% mai mare şi cu 30% mai strălucitoare. 

Vezi și

Întregul fenomen se vede, în splendoarea lui, în Asia, Australia şi America de Nord. 

Pe acelaşi subiect

În România, eclipsa a început la 12 şi 51 de minute, când Luna nu răsărise încă pe teritoriul ţării noastre, şi a avut faza maximă la 15.30. 

Chiar dacă n-a fost vizibilă din România, eclipsa are efecte pentru fiecare zodie în parte. 

Există şi superstiţii legate de eclipsă. Pe cerul României va putea fi admirată, însă, superluna.

Următoarea eclipsă totală de lună va fi pe 27 iulie şi va fi vizibilă de pe tot teritoriul ţării noastre. Atunci, luna va intra în penumbra Pământului şi pentru aproape 4 ore va avea culoarea roşie. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?
Observator » Ştiri sociale » Explicaţiile ştiinţifice pentru luna albastră sângerie, fenomen astronomic foarte rar