Antena Meniu Search
x

Ordinul Asistenților Medicali și Moașelor din Dolj a demarat o anchetă după cazul de la Spitalul "Filantropia"

Filiala Dolj a Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România a demarat o anchetă după cazul de la Spitalul Municipal "Filantropia" din Craiova unde doi pacienți au decedat în urma unor transfuzii de sânge, iar la alți patru au apărut reacții adverse post-transfuzionale.

Filiala Dolj a Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România a demarat o anchetă după cazul de la Spitalul Municipal "Filantropia" din Craiova unde doi pacienți au decedat în urma unor transfuzii de sânge, iar la alți patru au apărut reacții adverse post-transfuzionale.

Președintele OAMGMAMR Dolj, Viorel Gavrilescu, a declarat marți, pentru AGERPRES, că în cursul zilei de luni a înaintat o adresă către unitatea spitalicească prin care a solicitat date despre asistenți implicați și despre măsurile întreprinse la nivelul comisiei de etică a spitalului.

"Noi am înaintat o adresă către Spitalul Municipal 'Filantropia' în cursul zilei de ieri (luni, n.red.), conform statutului și regulamentului comisiei naționale pentru a ne comunica numele membrilor noștri — asistenți medicali — participanți la aceste cazuri și măsurile întreprinse la nivelul unității, al comisiei de etică din cadrul spitalului. Este vorba de o anchetă pe care o facem la nivelul nostru în baza datelor primite: documente oficiale, grafic de prezență, procese-verbale", a declarat Viorel Gavrilescu.

Potrivit sursei citate, reprezentanții OAMGMAMR Dolj se vor deplasa la fața locului și vor audia asistenții implicați.

La șase din cei 12 pacienți ai Spitalului Municipal "Filantropia" din Craiova care au fost, vineri, supuși unor transfuzii de sânge au apărut reacții adverse, iar doi dintre aceștia — o femeie de 81 de ani și un bărbat de 64 de ani — au decedat, ceilalți patru fiind în stare stabilă. Polițiști din cadrul Secției 1 Poliție Craiova au început o anchetă penală la Spitalul Municipal "Filantropia" din Craiova pentru moarte suspectă după ce conducerea unității spitalicești a sesizat organele penale cu privire la această situație.

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Dolj a amendat Spitalul Municipal "Filantropia" din Craiova cu suma de 25.000 lei de pentru nerespectarea procedurilor privind transfuzia sanguină, și cu câte 1.000 lei pe medicul de gardă, asistentul de la unitatea de transfuzii și alți trei asistenți din secția de hematologie în urma controlului efectuat după cele două decese din noaptea de vineri/sâmbătă apărute în urma transfuziilor de sânge, a declarat, marți, pentru AGERPRES dr.Ștefan Popescu, purtătorul de cuvânt al DSP.

Potrivit sursei citate, inspectorii DSP Dolj au constat că transfuziile s-au făcut în absența medicului curant, așa cum recomandase comisia de hemovigilență a spitalului încă din luna noiembrie 2016, nu a fost respectat intervalul orar 8,00 — 13,00, iar foile de observație, documentele UTF erau incomplete sau recompletate, nu conțineau acordul bolnavului de a primi transfuzie sau nu aveau menționate ora la care a început transfuzia și ora la care s-a finalizat.

Conducerea Spitalului Municipal "Filantropia" din Craiova susține că niciodată nu au mai fost atâtea reacții adverse post-transfuzionale la pacienți din cadrul spitalului într-un timp atât de scurt, respectiv la șase din 12 pacienți supuși vineri unor transfuzii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Ordinul Asistenților Medicali și Moașelor din Dolj a demarat o anchetă după cazul de la Spitalul "Filantropia"