Antena Meniu Search
x

Orice teren viran din România poate deveni o gropă de gunoi plină de deşeuri periculoase

În judeţul Gorj, o jumătate de tonă de medicamente au fost abandonate pe marginea drumului. În Bucureşti, se pot arunca în curtea celor care colectează ambalaje. Indiferent dacă au sau nu autorizaţie.

Vezi și

În judeţul Gorj, o jumătate de tonă de medicamente au fost abandonate pe marginea drumului. În Bucureşti, se pot arunca în curtea celor care colectează ambalaje. Indiferent dacă au sau nu autorizaţie.

-Puteţi să ne preluaţi şi nouă nişte deşeuri medicale?

-Avem nevoie de fişă, fişa lor tehnică şi stocul. 

-Ne apropiem de 60, 70 de kilograme. 

Pe acelaşi subiect

-Sunt periculoase, da, da!

În doar câteva minute am fost asiguraţi că putem scăpa de stocul de medicamente expirate. Printre ele am menţionat şi citostaticele. Directorul firmei de reciclare susţine că toate medicamentele sunt deşeuri periculoase. Dar a fost dispus să ne scape de ele, contra cost. 

-Practic, tot ambalajul, şi blisterul acela şi cutia...

-E deşeu periculos din acte, exact, şi cutii, cutiuţe, practic flaconul, cutia...

-Totul se taxează la preţ de deşeu periculos. 

-Trasabilitatea deşeurilor medicale impune eliminare sau valorificare în unităţi de sterilizare, cum este în judeţul Ilfov, respectiv eliminare prin incinerare, care se întâmplă la nivel de Bucureşti. 

-Mai departe, ce faceţi cu ele?

-Le dăm mai departe şi noi. Suntem colaboratori.

Deşeurile medicale nu sunt singurele care ajung să fie aruncate la întâmplare. În România, reciclarea practic nu există. De exemplu, firma care ne-ar fi scăpat de medicamente este un bun colaborator şi al operatorului de salubritate din sectorul 1. În luna ianuarie, Romprest a refuzat să plătească taxa la groapă. Iar centrul de colectare a deşeurilor a devenit o groapă de gunoi ad-hoc. 

Pentru care, firma nu are infrastructura potrivită. În zonă sunt înregistrate mai multe firme care colectează şi reciclează deşeuri. Dar nu numai. Conform Registrului Comerţului, 27 de firme au punctul de lucru la aceeaşi adresă. Iar la doar câţiva metri de ele se întinde un câmp plin cu gunoaie. 

-În această zonă au fost depozitate sute de tone de deşeuri din construcţii. Găsim rigips, resturi de cărămidă, mortar, beton. Ei bine, acest câmp, o suprafaţă foarte mare, a fost acoperită de deşeuri de-a lungul timpului, deşi ne aflăm la doar câţiva metri de groapa de gunoi Rudeni.

Garda de Mediu sesizează tot mai multe cazuri în care gunoaiele sunt aruncate în locuri nepermise. 

-În 2015 au fost înregistrate 360 de sesizări referitoare la abandonări de deşeuri, iar în 2016 au fost înregistrate peste 750 de astfel de sesizări.

Acestea sunt cifrele de la Comisariatul Central. Dar au fost cazuri sesizate şi la centrele din ţară. Recent, Garda de Mediu din Caraş Severin a descoperit 200 de tone de deşeuri abandonate pe câmp. În judeţul Gorj, 500 de kilograme de medicamente au fost aruncate într-o pădure, chiar lângă un curs de apă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » Orice teren viran din România poate deveni o gropă de gunoi plină de deşeuri periculoase