Antena Meniu Search
x

"Traficanții” de Paște: Fermierii vând ouă fără avize, în pieţe, de sub tarabe, deşi acest lucru e interzis

Tentaţi de preţ sau de gustul produselor de ţară, mulţi români fac compromisuri periculoase. Ţăranii nu au voie să vândă în pieţe ouă fără avizele de specialitate, însă, în bunul obicei românesc, legea nu e întotdeauna respectată. Cum, înainte de Paşte, cererea e mare, ce nu poate sta pe tarabă stă sub tarabă.

Vezi și

Tentaţi de preţ sau de gustul produselor de ţară, mulţi români fac compromisuri periculoase. Ţăranii nu au voie să vândă în pieţe ouă fără avizele de specialitate, însă, în bunul obicei românesc, legea nu e întotdeauna respectată. Cum, înainte de Paşte, cererea e mare, ce nu poate sta pe tarabă stă sub tarabă.

Reporter: Ouă ai?

Comerciant: Da, am! Dar cu 1 leu le dau!

Reporter: 1 leu? Dar nu le văd expuse! Le ai ascunse?

Pe acelaşi subiect

Comerciant: Le ţin ascunse că nu ne dă voie!

Reporter: Aaa, nu vă dă voie!

Comerciant: Ia, treci pe partea asta, aici!

Reporter: Unde le aveţi, aici?

Reporter: Deci când vin, trebuie să zic că sunt fata dumneavoastră?

Comerciant: Da, da! Nu, când e, îmi spui şi eu îţi aduc! 

Se întâmplă într-o piaţă din sectorul 4 al Capitalei. Pentru că nu are voie să ţină ouăle pe tarabe, comerciantul le ţine... sub tarabă. Alt vânzător, aceeaşi metodă de a fenta regulile.  

Reporter: Păi şi când aduceţi, în timpul săptămânii?

Comerciant: Pai dacă îmi spuneţi când veniţi, eu pot să vă...

Reporter: Am tot dat o raită prin piaţă şi nu am mai văzut ouă!

Comerciant: Dar nu vinde nimeni prin piaţă, că nu ne dă voie!

Reporter: Aaa, nu vă dă voie!

Discuţiile au fost filmate cu o cameră ascunsă. Cu camera la vedere, niciun comerciant nu vinde ouă. Oricum, cei care ţin la sănătate, nu cumpără decât din locuri autorizate. 

Conform ordinului 111 din 2008, privind aprobarea normei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, este interzisă vânzarea directă de produse primare de origine animală provenite de la micii producători care nu sunt înregistraţi sanitar-veterinar. Nerespectarea condiţiilor atrage suspendarea sau interzicerea activităţii, precum şi sancţiuni. Autorităţile spun că fac controale şi dau amenzi periodic. 

Cele mai sigure astfel de produse se găsesc în magazine. Ele sunt ţinute doar la rece şi au termenul de valabilitate imprimat la vedere. Pentru preţ, însă, unii cumpărători fac compromisuri. 

În hipermarketuri, românii pot cumpăra un ou cu 1 leu şi 30 de bani, pe când în pieţe, un ou ajunge să coste 50 de bani. Diferenţa este că în hipermarketuri, ouăle sunt ţinute la temperaturi corespunzătoare, pe când în pieţe, ouăle sunt ţinute la temperaturi chiar şi de 18 grade. 

Datele arată că un român, consumă, în medie, pe an, 235 de ouă. Ouăle stricate sau ţinute în condiţii improprii pot provoca toxiinfecţii alimentare grave. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » "Traficanții” de Paște: Fermierii vând ouă fără avize, în pieţe, de sub tarabe, deşi acest lucru e interzis