Antena Meniu Search
x

(P) Activitățile fizice - 4 sfaturi simple pentru începători de orice vârstă

Este un lucru cunoscut că activitățile fizice sunt benefice pentru sănătatea noastră. Previn excesul de greutate și numeroase boli, precum diabetul și maladiile cardiace. Însă, pentru persoanele care au dus o viață mai degrabă sedentară, începutul poate să fie mai dificil.

de Redactia Observator

la 24.03.2022, 10:28

4 sfaturi simple pentru începători de orice vârstă
4 sfaturi simple pentru începători de orice vârstă - Pixabay

Activitatea fizică înseamnă simpla punere în mișcare a corpului, fie că alegi să mergi pe jos, să faci ciclism sau să urmezi un program mai amplu de fitness. Iată mai jos câteva metode simple și eficiente pentru persoanele care vor să înceapă să facă activități fizice.

Puțină motivație

Ca să poți să faci activități fizice este necesar să te organizezi și să te motivezi. Astfel, indiferent de cât de aglomerat îți este programul, alocă-ți puțin timp zilnic în agendă pentru o activitate fizică, așa cum îți rezervi timp pentru o baie cu spumă sau pentru a pregăti o mâncare sănătoasă. Apoi gândește-te ce tip de sport ai prefera, acasă, la interior, la exterior, singur, cu un antrenor, cu prietenii - posibilitățile sunt numeroase. Un alt element hotărâtor în ceea ce privește motivația sunt efectele activității fizice alese asupra organismului. Pentru că: 

  • Aceasta va contribui la sănătatea cardiovasculară, la scăderea tensiunii arteriale, la prevenirea formării depozitelor de grăsime în vase de sânge. 
  • Activitatea fizică va crește forța musculară, va stabiliza greutatea și va limita efectele îmbătrânirii.
  • Activitatea fizică este un excelent antidepresiv natural.
  • Activitatea fizică de grup permite și interacțiunea socială
  • În plus, contribuie la creșterea stimei de sine, pentru că te vei simți mai bine cu tine și cu corpul tău. 

Ascultă muzică

Mai multe studii au demonstrat că, atunci când un sportiv ascultă cântece cu ritm alert, el tinde, în general, să depună mai mult efort, pe o perioadă mai lungă. Dacă asculți muzică în timp ce faci sport, te poți concentra mai bine și, în plus, este favorizată secreția de endorfine, acei hormoni ai fericirii. Așa că nu ezita să folosești o pereche de casti bluetooth, care pot fi conectate la multe modele de telefoane smartphone, pentru a asculta melodiile preferate în timpul sesiunilor de sport. 

Frecvența și intensitatea

Cea mai simplă formă de activitate fizică este mersul pe jos, regulat, la serviciu sau la cumpărături sau pur și simplu pentru a face mișcare, și poate fi un bun început pentru o persoană care a fost majoritar sedentară. Indiferent ce activitate fizică alegi, pentru ca efectele ei asupra corpului să fie optime, este necesar să urmezi un program regulat. Poți crește treptat frecvența, de la una la trei ședințe pe săptămână, în mod ideal. În ceea ce privește intensitatea, pentru început, trebuie să poți vorbi în continuare normal în timp ce faci efort. Apoi crești intensitatea pe măsură ce sesiunile progresează. Pe de altă parte, dacă te apuci de sport și vrei ca această activitate să îți aducă beneficii pe termen lung, este recomandat să fii consecvent. Nu vei avea aceleași rezultate dacă alegi să faci sport doar duminica sau în zilele în care îți aduci aminte. 

Nu există limită de vârstă pentru a începe să faci un sport

Potrivit medicilor, poți începe să faci un sport indiferent că ai 30, 40, 50 de ani sau mai mult. Idealul este să nu te oprești din a practica o activitate fizică. Și un lucru foarte important este să alegi un sport adaptat abilităților tale. Persoanelor mai în vârstă, de exemplu, cele trecute de 60 de ani, este recomandat să înceapă să facă sport urmând sfaturile unor profesioniști, de exemplu, un antrenor. 

Nu în ultimul rând, fii amabil cu tine. Nu încerca să-ți impui un ritm prea strict, pe care să nu-l poți susține pe termen lung. Este recomandat să mizezi mai degrabă pe regularitate, iar, dacă nu ești în cea mai bună formă într-o zi, fă ce poți, tot este mai bine decât nimic. Maine te vei descurca mai bine.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri sociale » (P) Activitățile fizice - 4 sfaturi simple pentru începători de orice vârstă