Antena Meniu Search
x

(P) Cu ce se ocupă un consultant în fonduri europene și ce studii sunt necesare

De când cu apartenența la Uniunea Europeană, România se află pe lista țărilor care beneficiază de fonduri europene pentru diverse proiecte de dezvoltare, care să aducă plus-valoare societății - fie că vorbim de infrastructură, educație, mediu, economie și diverse alte arii și domenii. În același timp, există multe idei de joburi pentru cei pasionați de acest domeniu. 

de Redactia Observator

la 12.07.2022, 16:58

Cu ce se ocupă un consultant în fonduri europene și ce studii sunt necesare
Cu ce se ocupă un consultant în fonduri europene și ce studii sunt necesare - Freepik

Ce face un consultant în fonduri europene

Consultantul în fonduri europene este specialistul care oferă consultanță și sfaturi celor care vor să acceseze fonduri europene și îi ajută în redactarea proiectelor de obținere de fonduri europene, de la definirea proiectului până la depunerea cu succes a acestuia. 

De asemenea, un consultant în fonduri europene se poate ocupa și de implementarea proiectelor alături de clienți, pentru asigurarea desfășurării bune a acestora și a implementării lor la timp și cu succes.

Printre responsabilitățile unui consultant în fonduri europene se numără:

  • Informarea despre condițiile axelor de finanțare pentru care redactează proiectele de fonduri europene; 
  • Redactarea proiectelor, uneori în anumite softuri specializate, astfel încât să îndeplinească cerințele necesare obținerii finanțărilor; 
  • Realizarea planului de afaceri pentru proiectul respectiv, dacă dosarul pentru obținerea fondurilor europene implică și acest lucru; 
  • Îndosarierea tuturor documentelor necesare în dosarul proiectului respectiv;
  • Raportarea documentelor și cheltuilelilor pe parcursul desfășurării proiectului finanțat.

De ce studii ai nevoie pentru a deveni consultant în fonduri europene

Pentru a deveni consultant în fonduri europene, ajută să ai studii economice. Printre facultățile care te pot ajuta să ajungi mai rapid să ai o carieră de succes în domeniu se numără: facultățile cu profil economic, de contabilitate, fiscalitate, de business, marketing, management, afaceri internaționale. 

Meseria însă nu este condiționată de finalizarea anumitor studii sau de licențierea specifică într-un anumit domeniu. Poți face anumite cursuri specializate, precum cele de expert în fonduri europene, cursuri care să te ajute să obții cunoștințele necesare realizării de proiecte europene și obținerii de clienți. 

Pentru a deveni consultant în fonduri europene, cel mai important este să fii constant informat despre cele mai noi axe de finanțare, despre condițiile de eligibilitate ale proiectelor pentru a accesa fondurile, despre cum se acordă punctajele și ce anume face un proiect să fie finanțat și să aibă succes. 

Câteva dintre abilitățile necesare unui consultant de fonduri europene sunt: 

  • Atenția la detalii;
  • Abilitatea de a comunica verbal; 
  • Abilitatea de a redacta bine și potrivit limbajului necesar proiectelor de fonduri europene; 
  • Abilități de leadership și management;
  • Abilități foarte bune de organizare și structură.

Ca și consultant de fonduri europene, poți lucra într-o companie deja existentă pe piață, care are un istoric bun, sau poți lucra independent, pentru a obține proiecte de consultanță. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » (P) Cu ce se ocupă un consultant în fonduri europene și ce studii sunt necesare