Antena Meniu Search
x

Mobilizare pentru salvarea lui Călin, tânăr din Braşov care are nevoie urgentă de un transplant pulmonar

O mobilizare online fără precedent este foarte aproape de a salva un tânăr de la moarte. Călin Farcaş este din Braşov şi doar un transplant de plămâni îl poate ajuta să trăiască.

Vezi și

O mobilizare online fără precedent este foarte aproape de a salva un tânăr de la moarte. Călin Farcaş este din Braşov şi doar un transplant de plămâni îl poate ajuta să trăiască. Nu mai are timp să aştepte un răspuns de la statul român şi, oricum, cazul lui e prea complicat ca să poată fi tratat la noi. În doar câteva zile, românii au donat direct pe o reţea de socializare peste 50 de mii de euro. 

Călin Farcaş, pacient: "Este singura şansă ca să-mi salvez viaţa, un transplant pulmonar. Boala mea a ajuns într-un stadiu terminal, nu mai pot să aştept."

La 29 de ani, Călin Farcaş îşi numără zilele. Suferă de o boală pulmonară rară şi gravă, care nu poate fi tratată în România.

Un an întreg a aşteptat ca medicii români să-i pună un diagnostic, apoi, o altă jumătate de an, ca Direcţia de Sănătate Publică Braşov să-i răspundă dacă statul român îl poate ajuta să facă operaţia salvatoare în străinătate. S-a documentat şi a aflat singur că o clinică din Austria nu mai primeşte pacienţi din România. 

Câţiva prieteni au ieşit în stradă să ceară sprijin pentru salvarea lui Călin. 

Pe Facebook, au adunat într-un timp foarte scurt peste 50 de mii de euro. Astăzi, într-o singură oră, au fost donaţii de 4000 de euro.

Călin Farcaş, pacient: "La oferta pe care am primit-o din India, doar interventia costa 200 de mii de euro."

Mobilizarea online este impresionantă. Călin Farcaş este doar unul din pacienţii români a căror viaţă depinde de o asemenea intervenţie.

Săptămâna trecută, la Spitalul Marie Curie din Bucureşti a fost făcut primul transplant de plămâni, iar pacientul se simte bine. Operaţia a provocat o dezbatere legată de faptul că România nu este pregătită să acorde asistenţă post-operatorie acestor pacienţi. 

Adrian Popa, Preşedintele Asociaţiei de Transplant Pulmonar: "Ei sunt condamnati, pentru ca aici nu prevad un viitor stralucit al  transplantului, aici nu sunt conditiile necesare."

În luna martie, singurul pacient român care a făcut un transplant pulmonar în 2016, la Clinica AKH din Viena, a murit în România, în urma unor complicaţii. Medicii de la noi n-au reuşit să-i găsească un loc într-un spital universitar, unde să fie tratat. 

Pacientul din Braşov nu poate fi operat în România, deoarece stadiul bolii este avansat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri sociale » Mobilizare pentru salvarea lui Călin, tânăr din Braşov care are nevoie urgentă de un transplant pulmonar