Antena Meniu Search
x

Mai mulți pacienți s-ar fi infectat cu coronavirus într-un centru de dializă din București

Zeci de români dependenți de dializă, extrem de vulnerabili în faţa virusului care a făcut încojurul lumii, sunt acum în carantină. Oamenii au trecut pe rând prin acelaşi centru de dializă din Capitală. Între timp, unul dintre ei a şi fost răpus de boală. Alţi 31 de oameni s-au contaminat.

De Andreea Milea la 27.03.2020, 23:19
Vezi și
  • Mai mulți pacienți s-ar fi infectat cu coronavirus într-un centru de dializă din București
  • Centrul ar fi fost redeschis la trei zile după prima infectare anunțată

Zeci de români dependenți de dializă, extrem de vulnerabili în faţa virusului care a făcut încojurul lumii, sunt acum în carantină. Oamenii au trecut pe rând prin acelaşi centru de dializă din Capitală. Între timp, unul dintre ei a şi fost răpus de boală. Alţi 31 de oameni s-au contaminat. Unitatea a fost amendată cu 30.000 de lei, dar funcţionează în continuare.

Andreea Milea, reporter Observator: 27 de persoane au fost aduse pentru carantină în această clădire din Ilfov. Totul după ce au fost la tratament la un centru de dializă din Capitală, acolo unde au fost confirmate mai multe cazuri de coronavirus. Unul din cei 27 de pacienți a ieșit pozitiv.

Timp de trei zile, înainte să fie depistată cu Covid-19, pacienta a împărţit aceeaşi cameră de cămin cu o altă femeie. Au respirat acelaşi aer şi au împărtăşit aceeaşi îngrijorare. Abia apoi a venit teribilul diagnostic. Iar panica s-a răspândit rapid.

Cristina Pricop, fiica unui pacient carantinat: Vorbim de nişte oameni care sunt bătrâni, sunt cu probleme de sănătate. Nu ar rezista la virusul ăsta. Ar fi genocid în masă! Sunt două asistente care interacţionează cu ei, le duc mâncare. Am înţeles că la un moment dat le-a luat temperatura, tensiunea. Şi, din start, doamna aceea, dacă e infectată, aceeaşi asistentă o să se ducă la toată lumea.

Rudele spun că pacienţii sunt cazaţi câte doi în cameră. 

Cristina Pricop, fiica unui pacient carantinat: Știți ce mi-a zis doamna de la DSP? Eu am întrebat: "De ce îi amestecaţi?" Şi ea a zis: "Pentru că noi considerăm că toți au fost expuși și noi nu avem resurse să-i separăm". Păi, ce faceți atunci? Infectați 27 de oameni?

Toţi ar fi fost expuşi virusului în aceeaşi clinică de dializă, unde primul caz a fost confirmat încă de acum două săptămâni. Ieri, un bărbat de 49 de ani din Dâmboviţa, care a făcut tratament acolo, a fost al 19-lea deces înregistrat în România. 

Şi totuşi, după primul bolnav infectat, în clinică nu s-a făcut dezinfecţie, spun reprezentanții DSP. Mai mult, oamenii bolnavi au continuat să vină cu zecile. Doar cei care au fost marţi la dializă au fost trimişi în carantină. 

Alţi aproximativ 30 de oameni au trecut între timp pragul clinicii. Pentru 17 dintre ei, rezultatul pentru Covid-19 este pozitiv. Printre ei şi o femeie de 73 de ani. 

Marian Petrescu, fiul pacientei depistate cu Covid-19: Mama mea e intubată acum şi am înţeles că starea este foarte gravă. De unde credeţi că a luat? Mai mult ca sigur de la cei de la ... . Ei nespunând că au avut un caz.

Centrul de dializă a fost amendat şi a avut activitatea suspendată pentru trei zile. De astăzi funcţionează din nou. 

"Se face dializă în continuare aici? Da, dar doar pacienții negativi".

Alina Harabagiu, manager clinică privată de dializă: Eu nu sunt persoană de contact pe PR. Îmi pare rău, nu vă pot ajuta. Am alte lucruri mai importante de făcut acum, credeți-mă!

Şi la Piatra Neamţ, pacienţii unui centru de dializă se tem pentru siguranţa lor. Spun că sunt transportaţi câte şase, şapte în aceeaşi maşină. Apoi, aşteaptă la grămadă pe holurile clinicii ca să facă dializă.

În acelaşi centru de dializă a fost şi femeia de 70 de ani din judeţul Neamţ, care a murit acum două zile din cauza infecţiei cu coronavirus. 

Reprezentanţii centrului spun că îmbulzeala se produce pentru că oamenii vor să intre cât mai repede la tratament şi nu respectă distanţarea socială. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri sociale » Mai mulți pacienți s-ar fi infectat cu coronavirus într-un centru de dializă din București