Antena Meniu Search
x

Palatul Episcopal Greco-Catolic din Oradea, redeschis publicului după ce a fost reabilitat parțial (Video)

Una dintre cele mai frumoase clădiri din vestul ţării începe să-şi recapete strălucirea. Palatul Episcopal Greco-Catolic din Oradea, distrus în urma unui incendiu în urmă cu doi ani, a fost parţial reabilitat. Clădirea emblematică este deschisă în weekend, iar turiştii pot vizita o expoziţie cu obiecte care au supravieţuit dezastrului.

de Georgiana Botez

la 21.08.2020, 23:00

Vezi și
  • Peste două milioane de euro a costat reabilitarea palatului din Oradea.

25 august 2018. Un incendiu provocat de un scurtcircuit la instalaţia electrică devasta Palatul Episcopal Greco-Catolic din Oradea. Doi ani mai târziu, una dintre clădirile de suflet ale orădenilor îşi deschide porţile pentru vizitatori, după de a fost parţial reabilitată. 

În interior încă se văd urmele dezastrului. Rămăşiţe din obiectele distruse de foc, expuse vizitatorilor, amintesc de noaptea tragediei. 

Virgil Bercea, episcopul greco-catolic din Oradea: Aici este Salonul Roşu. S-a păstrat cel mai bine, n-a căzut. Două zile după ce s-a stins focul, de aici mai fumega. Şi totuşi, n-a căzut bolta. 

Incendiul este rememorat în fotografii prezentate în cadrul unei expoziţii: "Am dorit să arătăm publicului cum, de fapt, erau aceste săli imediat după".

S-au cheltuit deja două milioane euro pentru lucrările făcute până acum, iar ce mai e de făcut va ajunge la peste trei milioane de euro. Când va fi gata, clădirea va găzdui expoziţii, concerte de pian, prezentări de cărți şi chiar cununii civile. 

Virgil Bercea, episcopul greco-catolic din Oradea: Este un moment și acesta în care reușim într-o oarecare măsură să trecem peste răul care a fost și să vedem binele care este acum.

Bine care există datorită donaţiilor oamenilor care au sărit să ajute imediat după incendiu. Pe lângă donaţiile de aproape 30 de mii de lei, s-au alocat şi fonduri din bugetul municipalităţii, strânse din taxe şi impozite. 

Ilie Bolojan, primar Oradea: Cei mai mari donatori sunt orădenii care au contribuit cu aproximativ două milioane de euro, atât cât reprezintă acum costul total al reabilitării în faza în care o vedeți.

Luna viitoare începe o nouă etapă de reabilitare a palatului, în interior. Specialiştii estimează că monumentul va arăta ca odinioară abia peste 2-3 ani. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Palatul Episcopal Greco-Catolic din Oradea, redeschis publicului după ce a fost reabilitat parțial (Video)