Antena Meniu Search
x

Pandemia schimbă obiceiurile de Sânziene

Sărbătoarea Sânzienelor a fost un pic altfel în acest an. La Novaci, în Gorj, tinerii au dansat în mijlocul oraşului. Nu împreună cum este obiceiul, ci distanţaţi.

de Redactia Observator

la 24.06.2020, 17:13

Vezi și
  • Sânzienele s-au sărbătorit cu măsuri de distanţare.
  • Cununa de flori galbene le prezice viitorul.

Şi cum Drăgaica coincide cu Ziua Internaţională a Iei, la Sibiu, cei care au purtat cămăşi autentice au putut intra gratuit la muzeu.

Sânzienele s-au sărbătorit cu dans, costume populare şi măsuri de distanţare în Novaci, judeţul Gorj. Acolo tinerii pasionaţi de tradiţii au petrecut în mijlocul oraşului.

Sărbătoarea Sânzienelor, sau Drăgaica, este încărcată de obiceiuri, superstiţii şi credinţe din străbuni. În Oltenia, datina este ca fetele să culeagă flori de sânziene de pe câmpuri şi să-şi împletească o coroniţă. Iar cununa de flori galbene le prezice viitorul.

Cei care au participat la spectacol au avut ocazia şi să admire o expoziţie de cămăşi tradiţionale vechi de mai bine de o sută de ani.

O zi de sărbătoare cum este cea de Sânziene este momentul perfect pentru a ne întoarce puţin în trecut. Este şi cazul acestei turiste din Deva care a vrut să vadă astăzi casa străbunicilor.

Toţi cei care au purtat cămăşi tradiţionale, au putut intra astăzi gratuit la muzeul în aer liber din Sibiu.

Cosmin Calinescu, purtator de cuvant Muzeul Astra: Pretutindeni, Sânzienele au fost sărbătorite în condiţii speciale. Atât participanţii, cât şi spectatorii sau vizitatorii au fost obligaţi să respecte normele de igienă şi distanţa socială.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Pandemia schimbă obiceiurile de Sânziene