Meniu LIVE
Search
x

Video Teama, singurătatea şi frica de necunoscut au devenit stări la ordinea zilei în pandemie

Pandemia trece, efectele rămân. Şi asta se vede în atacuri de panică, tulburări de somn, lipsă de concentrare. Costurile psihologice ale izolării le vom resimţi mult timp de-acum înainte, atrag atenţia specialiştii.

De Francesca Simionescu la 21.02.2021, 22:07
Vezi și

Efecte nocive după pandemie

Singurătatea în pandemie a avut, pentru milioane de oameni, efecte la fel de nocive precum fumatul a câte 15 ţigări pe zi.

15 martie 2020. România intra în stare de alertă şi viaţa noastră se schimba radical. Străzile au devenit pustii, la fel şi casele unora dintre noi. Teama, singurătatea şi frica de necunoscut au devenit stări la ordinea zilei. 

Loredana Negoiţă: "Nu ştiam ce să fac, m-am şi panicat un pic, nu ştiam exact ce înseamnă virusul ăsta. Şi singură. A fost un pic şocant"

Pentru mulţi dintre noi, singura conxiune cu persoanele dragi a rămas cea virtuală. Loredana avea părinţii din Italia, bunicii în vârstă şi o soră la care nu mai putea merge, chiar dacă locuiesc aproape. Totul a devenit un chin, inclusiv munca de acasă. 

Loredana Negoiţă: "Lucram ori de aici, când mă trezeam mai somnoroasă, mai leneşă, din pat direct. În pijamale, toată ziua în pijamale. Clar m-a afectat. Mă uit că nu mai am răbdare cu mine, imediat am stări de anxietate, mă enervez foarte repede. E o perioadă foarte urâtă"

Singurătatea acută, o problemă mare

O perioadă urâtă care pare că nu se mai termină. Specialişti din Marea Britanie au descoperit că "singurătatea acută" în rândul tinerilor a ajuns la cifre record! Numărul celor cu vârste între 16 şi 29 de ani care au devenit anxioşi în timpul pandemiei este de două ori mai mare decât al bătrânilor de peste 70 de ani. Şi la noi, apelurile la o linie telverde pentru asistenţă psihologică arată că cei mai afectaţi de izolare au fost tinerii: 80% dintre apelanţi au între 18 şi 27 ani. 

Yolanda Creţulescu, psiholog: "Primul efect a fost izolarea socială care a adus şi o izolare afectivă. Atacuri de panica nocturne, îngrijorări fără să avem o cauză reală, cu tulburări de somn, cu tulburări de focusare a atenţiei. Este normal. În această perioadă de pandemie noi am încercat să supravieţuim"

Şi ne va lua o vreme să scăpăm de efectele pe termen lung ale unei perioade stresante. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri sociale » Teama, singurătatea şi frica de necunoscut au devenit stări la ordinea zilei în pandemie