Pandemia de coronavirus a redus numărul participanților la pelerinajul de la Mănăstirea Nicula

De Alex Prunean.
Publicat: 14.08.2020, 21:50.
Actualizat: 14.08.2020, 21:52

Restricţiile schimbă tradiţia. Este a treia zi de rugăciune la Mănăstirea Nicula și ultima seară a pelerinajului. Sunt de 100 de ori mai puţini credincioşi decât în alţi ani. Mobilizarea forţelor de ordine e impresionantă: jandarmul şi pelerinul.

Un loc impresionant de pelerinaj, care aduna în alţi ani zeci de mii de oameni, a strâns astăzi doar câteva sute de credincioşi. În ciuda pandemiei, au venit să se roage la icoana făcătoare de minuni de la Mănăstirea Nicula în preajma sărbătorii de Sfânta Maria.

Anul acesta, credincioşii nu au voie să sărute icoana și trebuie să se roage de la distanţă.

Pandemia a anulat, anul acesta, procesiunea în care preoții împreună cu pelerinii străbăteau pe jos distanța de șapte kilometri de la Gherla până în dealul Mănăstirii. Credincioșii s-au încumetat singuri la un asemenea efort care, spun ei, este o jertfă adusă Fecioarei Maria.

Dacă şi corturile au fost, iniţial, interzise, autorităţile le-au permis totuşi sa înnopteze la marginea pădurii celor care vin de la mare distanţă.

Deşi temperatura depăşeşte la amiază 32 de grade Celsius, pelerinii sunt obligaţi să poarte mască în permanenţă.

În acest an, în curtea mănăstirii au fost amplasate două spitale de campanie. Unul pentru pelerinii care întâmpină probleme de sănătate generale, cauzate de caniculă sau oboseală, și altul pentru cei care prezintă simptome de COVID 19, pentru că între cele două corturi a fost amenajat și un punct de triaj.

Poliţiştii şi jandarmii au fost în gardă toată ziua. Peste 400 de agenţi au supravegheat dacă regulile de siguranţă şi distanţare socială sunt respectate. Pelerinajul de la Mănăstirea Nicula se încheie mâine, după Sfânta Liturghie.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Top știri
Lanţ uman împotriva şoferilor care au vrut să depăşească pe contrasens, în vama Negru Vodă. "Au fost trimişi în coada coloanei"
1
Fii Observator • pe 02.08 la 22:59

Bun-simţ pe contrasens. Pe şoselele din România, tupeul şi inconştienţa depăşesc răbdarea şoferilor disciplinaţi. O nouă dovadă în acest sens vine de la vama Negru Vodă. Zeci de maşini au ieşit sfidător dintr-o coloană kilometrică direct pe contrasens. Un lanţ uman, format din şoferii care respectau regulile, a spus stop obrăzniciei la volan.