Antena Meniu Search
x

Paşte 2023. Când pică Paştele ortodox în 2023

Ortodocşii sărbătoresc Paştele, anul acesta, pe 16 aprilie, după ce, anul trecut, au sărbătorit Paştele pe 24 aprilie.

De Redactia Observator la 25.01.2023, 12:12
Paştele ortodox 2023 pică pe 16 aprilie
Paştele ortodox 2023 pică pe 16 aprilie - basilica.ro
  • Ortodocşii sărbătoresc Paştele 2023 pe 16 aprilie.

Prima sărbătoare religioasă cu adevărat mare din 2023 este Paştele, iar credincioşii ortodocşi sărbătoresc Paştele, anul acesta, pe 16 aprilie, conform regulii stabilite la Sinodul Ecumenic de la Niceea, din 325.

Ca aproape în fiecare an, Paştele ortodox se sărbătoreşte, în acest an, la o săptămână după ce se sărbătoreşte Paştele catolic. Diferenţa dintre Paştele ortodox şi Paştele catolic este dată de faptul că Biserica Catolică se raportează la echinocţiul de primăvară după calendarul gregorian, în timp ce Biserica Ortodoxă calculează acelaşi eveniment astronomic după calendarul iulian. 

Când este prăznuit Paștele ortodox

Paștele este sărbătoarea în care prăznuim "omorârea morții, sfărâmarea iadului și începătura altei vieți veșnice și săltând îl lăudăm pe Mântuitorul, pe cel unul binecuvântat și preamărit, Dumnezeul părinților noștri". Pentru ca acest lucru să se întâmple cu adevărat, trebuie să rostim "Hristos a înviat din morți cu moartea pe moarte călcând și celor din morminte viață dăruindu-le".

Pe acelaşi subiect

Conform specialiştilor, Paștele poate fi prăznuit în fiecare duminică, cu câteva excepții: în duminica Rusaliilor, pentru că atunci se sărbătorește pogorârea Duhului Sfânt, în Duminica Floriilor, pentru că atunci este intrarea în Ierusalim și altă excepție este atunci când cade o mare sărbătore, precum Schimbarea la față, Ziua Crucii, Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos, Botezul Domnului Hristos.

În principiu, românii au liber atât în prima zi, cât şi în a doua zi de Paşti, dar şi în Vinerea Mare.

Pe de altă parte, trebuie precizat că, în următorii ani, Paştele ortodox ar urma să pice pe 5 mai, în 2024, pe 20 aprilie, în 2025, şi pe 12 aprilie, în 2026.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri sociale » Paşte 2023. Când pică Paştele ortodox în 2023

Breaking news

Victor şi Alex Piţurcă, audiaţi la DNA. Fostul selecţioner a fost scos din arest şi adus cu duba la...

Victor şi Alex Piţurcă, audiaţi la DNA. Fostul selecţioner a fost scos din arest şi adus cu duba la sediul anticorupţie