Paşte 2023. În ce zi se trece pe sub masă la biserică
Creştinii români se pregătesc să îndeplinească o serie de tradiţii importante de Paşte, una dintre aceste tradiţii fiind trecerea pe sub masă în biserică.
- În Săptămâna Patimilor avem numeroase tradiţii.
Creştinii români au intrat în Săptămâna Patimilor, săptămâna Învierii Mântuitorului, săptămână în care, practic, suferim alături de acesta şi avem de respectat câteva tradiţii extrem de importante.
Una dintre aceste tradiţii o reprezintă trecere pe sub masă, în biserică, dar mai avem şi tradiţii precum împăcarea cu oamenii cu care nu am avut o relaţie tocmai bună în ultima perioadă sau participarea la Denii, slujbe în care sunt evocate fragmente din viaţa Mântuitorului.
În ce zi se trece pe sub masă în 2023, de Paşte
Trecerea pe sub masa din biserică, de Paşte, se efectuează în ziua de vineri, respectiv în Vinerea Mare. Asta înseamnă că, de Paşte 2023, trecem pe sub masă, la biserică, vineri, 14 aprilie.
Această trecere pe sub masă este un moment important pentru credincioşi, ea încununând perioada postului început încă din luna februarie, dar şi a rugăciunilor spuse în toată această perioadă.
Ce simbolizează trecerea pe sub masă
Trecerea pe sub masă, în biserică, are legătură cu punerea în mormânt a Mântuitorului Iisus Hristos şi învierea lui în a treia zi. Sfântul Epitaf este aşezat pe o masă mai înaltă din biserică, iar credincioşii trebuie să treacă de câte trei ori pe sub această masă, ceea ce reprezintă numărul de zile care trec până la învierea Mântuitorului Iisus Hristos.
Conform specialiştilor, credincioşii trebuie să treacă pe sub masă pentru a învia împreună cu Hristos, acţiunea ilustrând, practic, trecerea lui Hristos prin mormânt.
Tradiţii pentru celelalte zile din Săptămâna Patimilor
Trecerea pe sub masă, la biserică, nu reprezintă singura tradiţie importantă din Săptămâna Patimilor. Conform altor tradiţii, în Joia Mare se vopsesc ouăle în roşu, iar în Sâmbăta Mare se fac pasca şi cozonacul.
O altă tradiţie extrem de importantă este aceea când credincioşii merg la biserică pentru a lua Lumină. Acest lucru se petrece în noaptea de sâmbătă spre duminică, la miezul nopţii, iar Sfânta Lumină reprezintă, practic, Învierea Domnului.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰