Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Sărbători de Paște în stil tradițional, la pensiunile din Apuseni

Peisaje care te întorc în timp, oameni calzi şi primitori şi meşteşuguri păstrate de sute de ani. Toate acestea se găsesc în inima Munţilor Apuseni, în zona Roşia - Drăgoteni.

de Redactia Observator

la 26.04.2019 , 22:31

Peisaje care te întorc în timp, oameni calzi şi primitori şi meşteşuguri păstrate de sute de ani. Toate acestea se găsesc în inima Munţilor Apuseni, în zona Roşia - Drăgoteni. Aici are loc cel mai longeviv concurs de Paşte din ţară. Iar competitorii sunt, în mare parte, copii instruiţi cu pasiune de ai lor părinţi şi bunici să nu lase să moară tradiţiile locului.

Într-o pensiune din Roşu, judeţul Bihor, turiştii sunt puşi la treabă. Dar nu din obligaţie, ci de dragul experienţei. Au ocazia de a-şi pregăti singuri bunătăţile din care se vor înfrupta la masa de Paşte. Nici gazdele, îmbrăcate în straie populare, nu stau degeaba. Au de făcut 200 de sarmale, cât să ajungă pentru turiştii care au ocupat întreaga pensiune aflată la poalele Munţilor Apuseni.

Pe lângă peisajele care îţi taie respiraţia, oaspeţii străini sunt încântaţi să descopere şi tradiţiile zonei. Cum ar fi să ţeasă la un război vechi de sute de ani.

Vezi și

La 20 de kilometri de Roşia, găsim satul Drăgoteni, renumit pentru modul în care a conservat tradiţiile de Paşte. De exemplu, prin acest festival de încondeiat ouă, cel mai vechi din ţară. De 23 de ani, copiii sunt învăţaţi o tehnică pe cât de veche, pe atât de specială.

Metoda tradiţională, cu bizarcă şi ceară de albine, concurează însă cu o nouă tehnică de încondeiere: coaja de ou traforată.

Zona, aflată în depresiunea Beiuşului, este bogată şi în peşteri unice în lume, cum ar fi peştera Farcu. E cunoscută pentru cristalele formate în urmă cu mii de ani.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Ştiri sociale » Sărbători de Paște în stil tradițional, la pensiunile din Apuseni