Antena Meniu Search
x

OBSERVATOR SPECIAL: Patrupedele, remediu pentru cardiaci

Cele mai eficiente medicamente au patru picioare! E concluzia unor specialisti de peste Ocean, care au constatat ca oamenii care au un animal de companie prezinta un risc mult mai mic de a suferi de afectiuni cardiovasculare

Vezi și

Dar nu numai asta. O pisica sau un caine poate fi "doctorul" perfect si nu doar pentru persoanele cu dizabilitati, asa cum se credea pana acum. Cercetatorii americani au ajuns la concluzia ca animalele de companie devin, in timp, adevarati terapeuti pentru stapanii lor. Iar asta pentru ca ii iubesc neconditionat.

De doua sau de mai multe ori pe zi animalul de companie, in speta catelul, trebuie scos la plimbare. Ceea ce inseamna un plus de miscare si din partea stapanului. Si fara sa ne dam seamna respectam acele 30 de minute de miscare, pe care medicul le recomanda. Aceasta este si una dintre explicatiile potrivit careia animalele de companie ne protejeaza inima.

"Eu stau aici, dar pana sa am catelul nu stiu daca ieseam de doi ori in parcul asta. Acum trebuie sa ies. Cand sunt suparata, imi ia toate durerile din suflet. E costisitor, dar nu as putea sa ma despart de ea. Eu am doi baieti, dar ea e fata mea. Tine locul unui copil, Si eu il plimb si ea ma plimba pe mine".

Animalul de companie este recunoscut ca fiind un foarte bun terapeut. Si nu numai pentru copii sau persoanele cu probleme emotionale sau cu anumite dizabilitati, ci si pentru restul lumii. Specialistii spun ca animalul creste calitatea vietii psihice si implicit a sanatatii noastre. Iar terapiile cu ajutorul animalelor sunt cunoscute ca un liant intre rezolvarea problemelor si atasamentul fata de animal. Este o practica foarte des intalnita in alte tari, mai putin la noi. Dar se refera la o terapie auxiliara cu ajutorul animalelor in care o echipa de om-animal asista la un psiholog sau un medic chinetoterapeut, in general la atingerea anumitor scopuri se poate adresa unei categorii foarte largi de beneficiari pentru ca putem vorbi despre persoane care se recupereaza dupa probleme fizice si evident persoanelor cu afectiuni psihice.

Animalul de companie este si un bun remediu pentru ceea ce inseamna singuratate, care conduce - deseori - la depresie. Pentru multi, catelul sau pisica este "acel sufletel care-i asteapta acasa". Si nu mai simt ca nu se intorc la o casa goala.

Mihai Traistariu este cunoscut in randul artistilor si nu numai, ca un mare iubitor de animale. A adoptat si a ingrijit peste 50 de animale. "Am aflat ca prezenta lor face bine. Atat fizic, cat si psihic, dar chiar pe planul sanatatii fac bine. In sensul ca un animal in casa iti micsoreaza sansele de a face un atac cerebral. Ele elimina stresul. Daca le mangai 30 de secunde pe zi deja te-ai descarcat" povesteste artistul.

Un animal iti poate schimba viata, dar si perspectiva din care o privesti. Iar Mada stie cel mai bine acest lucru. Mai ales ca un catel, tot cu dizabilitati, a ajutzat-o pe mama ei sa fie mai optimista. "Mama mea e un om care iubeste animalele si toata viasa a trat printre animale. Numai ca eu cred ca am vazut o schimbare dramatica in momentul in care am adus acasa primul catel cu handicap. Mama a uitat de lucrurile prin care trece ea si s-a focalizat pe ceea ce avea nevoie acel catel atunci".

Asadar, interactiunea dintre om si animal are multe beneficii. Si mai ales atunci cand vorbim de sanatatea mentala, dar si cea fizica a omului. Desigur, sprijinul este reciproc, atat timp cat omul ajunge sa-si priveasca si sa-si trateze animalul de companie ca pe cel mai bun prieten.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » OBSERVATOR SPECIAL: Patrupedele, remediu pentru cardiaci