Antena Meniu Search
x

Pe ce dată se sărbătoresc Sfinţii Mihail şi Gavriil 2023. Tradiţii şi obiceiuri respectate de români în această zi

Sfinţii Mihail şi Gavriil 2023 sunt cunoscuţi drept conducătorii cetelor de îngeri în drumul spre Rai. Vezi pe ce dată se sărbătoresc Sf. Mihail şi Gavriil şi ce este bine să faci în această zi.

de Redactia Observator

la 02.11.2023, 17:32

Pe ce dată se sărbătoresc Sfinţii Mihail şi Gavriil 2023. Tradiţii şi obiceiuri respectate de români în această zi
Pe ce dată se sărbătoresc Sfinţii Mihail şi Gavriil 2023. Tradiţii şi obiceiuri respectate de români în această zi

Sărbătoarea de Sfinţii Mihail şi Gavriil se numără printre cele mai importante zile din calendarul ortodox, fiind notată cu cruce roşie. 

Pe ce dată se sărbătoresc Sfinţii Mihail şi Gavriil 2023

Sfinţii Mihail şi Gavriil se sărbătoresc, an de an, pe 8 noiembrie, zi în care mulţi români îşi celebrează onomastica. Sărbătoarea de Sfinţii Mihail şi Gavriil este ultima înainte de începerea Postului Crăciunului.

Sfântul Arhanghel Mihail este invocat de bolnavi şi de cei aflaţi în suferinţă, în timp ce Sfântul Gavriil este considerat mesagerul Domnului, dar şi cel ce ţine piept demonilor şi răului.

Pe acelaşi subiect

Ce nume se sărbătoresc de Sfinţii Mihail şi Gavriil 2023

În ziua de Sfinţii Mihail şi Gavriil 2023, peste 1,3 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica, dintre care 586.395 femei şi 735.450 bărbaţi, potrivit statisticilor M.A.I.

Printre numele derivate din Mihail se numără Mihai, Mihaela, Mikaela, Mikael, Michi, Miky, Mihalcea, Mihăiță. Numele derivate din Gavriil sunt Gabriel, Gabriela, Găbița, Găbiță, Găbița.

Tradiții și obiceiuri de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil

În bisericile care poartă hramul Sfinţilor Mihail şi Gavriil, pe 8 noiembrie, toţi credincioşii care participă la slujbă primesc un pahar de vin şi o felie de cozonac.

Tradiţia spune că de Sf. Mihail şi Gavriil, credincioşii trebuie să mănânce peşte, pentru a fi sprinteni şi pentru a fi feriţi de boli şi necazuri pe tot parcursul anului.

Sărbătoarea de Sf. Mihail şi Gavriil, de pe 8 noiembrie, se mai numeşte şi "vara arhanghelilor". Se spune că în această zi, vremea este mai caldă decât ar trebui să fie în mod normal.

Se spune că lumânările aprinse de credincioşi de Sfinţii Mihail şi Gavriil 2023 le "ţin lumină" pe lumea de dincolo celor trecuţi în nefiinţă. Totodată, se aprind lumânări şi pentru cei vii, pentru a fi feriţi de probleme şi necazuri.

Rugăciune de Sf. Mihail şi Gavriil 

"Sfinte și mare Arhanghele al lui Dumnezeu, Mihaile, care cel dintâi în­tre îngeri stai dinaintea Treimii celei negrăite, sprijinul și păzitorul neamu­lui omenesc, care ai zdrobit în Ceruri cu oștile tale capul prea-trufașului dia­vol și rușinezi pururea pe pământ răutatea și viclenia lui, la tine alergăm cu cre­dință și ne rugăm ție cu dragoste: fii pavăza nestricată și coif tare Sfintei Bi­serici și neamului nostru dreptcredincios, păzindu-ne cu spada ta purtătoare de fulgere de toți vrăjmașii văzuți și ne­văzuți.

Nu ne lăsa pe noi, o, Arhanghele al lui Dumnezeu, fără ajutorul și ocrotirea ta, pe cei ce lăudam astăzi sfântul tău nume. Iată că, deși mult gresiți suntem, nu voim să pierim întru fărădelegile noastre, ci să ne întoarcem la Domnul, ca să ne călăuzească spre lucruri bune.

Luminează mințile noastre cu lumina feței lui Dumnezeu, care strălucește tot­deauna pe fruntea ta ca un fulger la arătare, ca să putem pricepe care este voia lui Dumnezeu, bună și desăvârșită, în ceea ce ne privește, și să cunoaștem toate câte se cuvine nouă să le facem și câte să le trecem cu vederea și să le părăsim.

O, Sfinte Arhanghele Gavriil, desăvârşit lucrătorule, care cu numele şi cu fapta mărturiseşti puterea Celui-Preaînalt, către puţinătatea omenească apleacă-te cu îngăduinţă, şi veghează-ne în ceasul rugăciunii noastre, şi călăuzeşte-ne spre împlinirea a toată dreptatea, cu mulţimea harurilor anume încredinţate ţie, că noi în puternicul tău ajutor cutezăm a nădăjdui şi ascultătoarei tale slujiri următori năzuim a ne face.

Fii bucuria noastră şi învredniceşte-ne să fim bucuria ta, ca întru Domnul bucuriei duhovniceşte să ne veselim. Rugăciunile noastre du-le la Dumnezeu cu iuţimea aripilor tale şi de vestirea ta mântuitoare nu ne lipsi pe noi, Binevestitorule, ca pe unii ce nădăjduim cu râvna duhului să biruim neputinţele cele trupeşti şi îngerilor asemănători să ne facem, ca dimpreună cu oştirile cereşti şi cu cetele drepţilor, spre împărăţia luminii celei neînserate cătând, din tot sufletul şi cu tot cugetul nostru să aducem mulţămită, laudă şi închinăciune Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh, Treimea cea de-o-fiinţă şi nedespărţită, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!"

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri sociale » Pe ce dată se sărbătoresc Sfinţii Mihail şi Gavriil 2023. Tradiţii şi obiceiuri respectate de români în această zi