Antena Meniu Search
x

Peluca Nouă, unul dintre cele mai frumoase sate din România

Pe un picior de plai, pe o gură de rai. Pentru cei care iubesc, mai degrabă, muntele şi nu marea, există raiul pe pământ, în Maramureş.

de Redactia Observator

la 04.05.2020, 12:05

Vezi și
  • Satul ascunde cu adevărat o legendă.
  • Localitatea este împărțită în Preluca Noua și cea Veche.

Peluca Nouă este un loc care i-ar face invidioşi şi pe cei mai iscusiţi pictori, este un sat ce a fost introdus în ghidul oficial drept unul dintre cele mai frumoase din România, iar timpul parcă a stat în loc acolo. Mai mult, satul ascunde cu adevărat o legendă.

Se pare că nu este o simplă coincidentă că satul este împânzit de numele Florian şi Nechita. O poveste din folclor, ce a fost transmisă din generaţie în generaţie.

Iar de sute de ani, sătenii s-au obişnuit să se strige după numele mic sau după poreclele părinţilor.

Localnic: Gheorghiţă Florian a lui Vasile de la izvor, aşa ia zis lui tata, ''de la izvor'' ne zice la noi. Ştie tot satul, dacă întreabă de Gheorghiţă de la izvor, ştie şi un copil mic cine e şi unde stă.

O altă locuinţă care spune aceaşi poveste. Corina, o tânără din sat a primit după căsătorie numele de Nechita, iar înainte de cununie a purtat numele de Florian.

Localnic: Bunicul meu s-a numit Ion de la stin, Florian Ioan de la stin. Iar acum sunt nora lui Văsălica din fundătură. Nechita Văsălica din fundătură. Sunt mândră de numele pe care le port şi de numele pe care le poartă copii mei.

Să porţi un alt nume de familie, în afară celor două nume arhicunoscute, este cu adevărat o raritate.

Ioan Pop, director școală gimnazială: Eu am fost elev în această şcoală, într-o clasă de 20 de copii, eram eu Pop, am avut o colegă Costin şi un coleg Duncă, în rest Nechita şi Florian.

Vasile Ştefan Mihalca, primar Copalnic Mănăștur: Cele mai multe nume, mai ales în Preluca Nouă, sunt peste 80% şi în Preluca Veche, peste 65% Nechita. Deci Florian şi Nechita.

Directorul şcolii, chiar dacă poartă un nume diferit faţă de restul satului, are şi el în sânge puţin din Florian şi un pic din Nechita.

Ioan Pop, director școală gimnazială: Eu vă dau dumeavoastră explicaţii de Florian şi de Nechita şi numele meu este Pop şi atunci mă simt dator să vă explic. De fapt în ascendenţă, am şi Florian şi Nechita. Bunica din partea tatălui a fost fată Nechita, bunica din partea mamei a fost fată Florian.

Astăzi, localitatea este împărțită în două, Preluca Noua și cea Veche. Priveliștea este însă aceeași, în aşteptare de noi turişti care să o descopere. Iar povestea spune că acestea sunt cele mai frumoase aşezări pitoreşti din ţară. Ce vă mai rămâne? Să le descoperiţi! 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Peluca Nouă, unul dintre cele mai frumoase sate din România