Antena Meniu Search
x

Pericol pe râul Prut, localități întregi amenințate de ape

După trei săptămâni în care inundaţiile s-au ţinut lanţ în România, avem primele reacţii ale politicienilior de la vârful ţării. Premierul Ludovic Orban a promis, aseară, că va pune la dispoziţie bani din fondul de urgenţă pentru reparaţiile necesare în urma prăpădului din nordul ţării.

de Redactia Observator

la 25.06.2020, 14:25

Vezi și
  • Nordul ţării continuă să fie sub teroarea apelor.
  • Prutul ameninţă să inunde două localităţi din Botoşani.

După cum am văzut, pericolul rămâne în continuare la cote mari pe râul Prut, unde pompierii au pregătit 20.000 de saci pentru a împiedica viiturile să acopere mai multe localităţi. Preşedintele Iohannis a declarat că îndiguirea nu mai este de ajuns şi a cerut strategii pe termen lung.

Nordul ţării continuă să fie sub teroarea apelor. După trei săptămâni de inundaţii, cu oraşe şi sate acoperite de puhoaie şi cu oameni ucişi de viituri, autorităţile reacţionează. După şedinţa de lucru de la Ministerul Afacerilor Interne premierul Orban a vorbit despre pericolul de pe râul Prut.

Ludovic Orban: Riscul cel mai mare il avem pe Prut, unde urmeaza sa intre in tara viitura care vine dinspre Ucraina. Riscul cel mai mare este in amonte de barajul de la Stanca Costesti, care poate prelua cantitatea de apa estimata.

Prutul ameninţă să inunde două localităţi din judeţul Botoşani.

Costel Alexe, ministrul Mediului: Avem doar doua localitati care ar putea sa prezinte risc, Baranca si Radauti Prut. In ambele situatii, atat cei de la ape, cat si cei de la ISU sunt in zona, sunt pregatiti. Indiferent cat de grava ar fi situatia in Ucraina si cat de afectat ar fi Prutul, nivelul inundatiiilor nu va ajunge la nivelul din 2010 sau 2008.

Oamenii de aici au fost avertizaţi de poliţişti sau prin mesaje Ro-Alert să se pună la adăpost. Unii dintre ei au plecat deja din locuinţe. Toţi cei care sunt în pericol vor fi evacuaţi.

Ministrul Mediului spune că peste 20.000 de saci cu nisip sunt gata să fie transformaţi în baraje care să diminuneze din forţa viiturii. Şi preşedintele Klaus Iohannis a vorbit despre noua ameninţare.

Klaus Iohannis: Ceea ce vedem acum este consecinta amplificarii schimbarii climatice si a ignorarii, ani de zile, a acestor pericole. Va trebui sa depasim mentalitatea ca este suficient sa construim cateva diguri pentru a stopa inundatiile. Conservarea fondului forestier si campanii sustinute de impadurire sunt solutii aflate la indemana, care au nenumarate efecte benefice.

Am avut parte de una dintre cele mai ploioase luni iunie din ultimii 60 de ani. Până acum au fost emise 33 de alerte cod roşu de inundaţii şi un număr record de avertizări cod roşu de ploi torenţiale: 69 în 16 zile consecutive.

Există pericol de inundaţii şi în Dobrogea. Iar, azi-noapte, ieşirea de pe autostrada A1 Sibiu-Deva către DN7 Orăștie a fost blocată preţ de o oră.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri sociale » Pericol pe râul Prut, localități întregi amenințate de ape