Antena Meniu Search
x

Video Peste 7.000 de români au fost vaccinați peste rând. Unii dintre ei, încă din prima etapă a imunizării

7.000 de români s-au vaccinat peste rând în locul altora care au boli cronice sau în locul medicilor, potrivit datelor obţinute de Recorder. Mulţi dintre ei ar fi rude ale angajaţilor din spitale sau ale militarilor. Mai mult, au prins imunizarea încă de la începutul acestui an.

de Redactia Observator

la 10.03.2021, 21:07

Vezi și
  • Până acum, oficialii au negat categoric o astfel de posibilitate
  • Publicarea datelor cu cifrele vaccinării a declanşat un scandal la nivel înalt

N-au contat nici vârsta, nici bolile şi nici riscul de infectare la care sunt expuse cadrele medicale. Peste 7.000 de români s-au vaccinat peste rând, în locul oamenilor vulnerabili. Asta arată datele obţinute de jurnaliştii de la Recorder. De exemplu, la Institutul Matei Balş s-au imunizat, pe 4 ianuarie, 131 de oameni... din etapa a treia! Şi 75 din etapa a doua. Asta deşi la acea dată se vaccinau doar angajaţi din sistemul medical. 

Adrian Marinescu, director medical Institutul Matei Balş: În principiu, au fost studenţi la Medicină. Ei, practic, nu erau trecuţi la acel moment în registrul electronic. Erau unele probleme legate de acest registru. 

Reporter: Rude ale angajaţilor din Institut au fost vaccinate?

Adrian Marinescu, director medical Institutul Matei Balş: A fost un lucru care s-a făcut la început şi pe urmă s-a renunţat.

Jurnaliştii de la Recorder au găsit mai multe centre în care au fost vaccinaţi zilnic zeci de oameni care nu se incadrau in etapa respectivă. La Spitalul din Rădăuţi au fost imunizate, nejustificat, 515 persoane. 

Andrei Manta, fost coordonator Centrul de Vaccinare Rădăuţi: În luna ianuarie, până în luna februarie la sfârşit, s-au prezentat un număr mare de pacienţi programaţi, care potrivit programării se încadrau etapei a treia dar pentru că aceştia nu aveau peste 65 de ani şi pentru că nici nu puteam face dovada faptului că ei făceau parte din categorii de profesii cu risc, registratorul s-a gândit să îi treacă în certificat pe etapa a treia.

Persoane vaccinate peste rând, în prima etapă

În ultima zi a anului 2020, 13 angajaţi din domenii esenţiale se vaccinau la Spitalul Agripa Ionescu din Bucureşti. Deşi conform calendarului oficial imunizarea esenţialilor a început la mijlocul lui ianuarie. La Centrul Militar Casa Armatei din Focşani 514 oameni au fost vaccinaţi peste rând. Cei mai mulți din etapa a doua şi a treia au fost vaccinati în timpul primei etape.

Comandatul director al Spitalului Militar din Focşani a declarat pentru Recorder că:

"A fost o circulară prin care și rudele de gradul I ale personalului medical, în speță ale cadrelor medicale de la Spitalul Militar, au putut fi vaccinate. Rudele de gradul I – soții, frate, acolo unde locuiesc împreună. E o completare care a venit prin Ministerul Apărării și cei care au avut centre cum avem noi, destinate militarilor, au avut și această posibilitate: să își vaccineze soțiile, soții…"

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare: Vorbim de membrii familiilor care respectă criteriile din strategie, adică membrii familiilor care au peste 65 de ani, care au boli cronice şi care deservesc activităţi esenţiale.

Florin Cîțu, premierul României: Până în momentul acesta nu ştiu dacă sunt realităţi. Aştept şi eu de la cei care au publicat bazele de date să ne explice dacă este adevărat aşa ceva. Dacă sunt susţinute, atunci lucrurile sunt foarte, foarte grave. Instituţiile statului trebuie să se autosesize dacă este aşa ceva.

Florin Cîțu a trimis Corpul de Control 

Scandalul a apărut după ce Ministerul Sănătăţii a publicat la sfârşitul săptămânii trecute numărul de teste pentru COVID făcute în toate judeţele şi numărul de vaccinuri administrate. Premierul a trimis corpului de control să vadă dacă au fost obţinute avize înainte de publicarea informaţiilor.

În acea listă ar apărea şi sediul unei unităţi speciale unde se vaccinează personal care execută misiuni în afara ţării. Consilierul care a publicat datele spune că de două zile ministerul nu mai poate posta nimic pe platformă

Ministerul Sănătății: "Am exportat datele pentru transparentizare pe pagina data.gov.ro, la solicitarea ministrului. Datele nu conțin informații cu caracter personal, secret sau confidențial"

Florin Cîțu, premierul României: Nu ştiu dacă are sau nu are acces. Vă daţi seama că nu am ştiut că poate să publice, nici nu ştiu dacă are sau dacă poate.

În jur de 1.300.000 de români au fost vaccinaţi până acum. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » Peste 7.000 de români au fost vaccinați peste rând. Unii dintre ei, încă din prima etapă a imunizării