Video Peste jumătate dintre mamele plecate din ţară îşi văd copiii doar o singură dată pe an. Consecinţele grave la care sunt expuşi cei mici
Sute de mii de copii din România cresc singuri acasă. Fără grija şi afecţiunea părinţilor. Generaţii întregi abandonate din cauza lipsurilor. Aproape jumătate dintre ei au mama plecată la muncă în străinătate. Cea mai importantă figură de ataşament, mai ales atunci când vorbim depre copii cu vârste fragede.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
"Peste jumătate dintre mamele plecate în străinătate îşi văd copiii o singură dată pe an, iar 14% de două ori. Există însă şi cazuri mai fericite, când mamele vin de trei sau mai multe ori pe an acasă, undeva la 21% dintre acestea. Ţările preferate pentru migraţie sunt Italia, Spania sau Austria", a relatat Ingrid Tîrziu, reporter Observator.
Cum afectează lipsa pe termen lung a părinţilor dezvoltarea copiilor
"Pot fi consecinţe foarte grave. Copiii care au părinţii plecaţi în străinătate la muncă sunt de 6 ori mai predispuşi la consumul de substanţe interzise, dar şi la conflictele cu alte persoane şi de 5 ori mai predispuşi la consumul de alcool. Totodată, părinţii care pleacă la muncă în străinătate sunt cu 11% mai puţin conştienţi de perfomanţele celor mici şi cu 8% mai puţin optimişti de sănătatea familiei şi bunăstarea familiilor lor. Este, aşadar, un fenomen care se întâmplă de 20 de ani în România, iar în acest în ţara noastră statisticile spun că 77.000 de copii sunt în grija rudelor sau a altor persoane, din cauza părinţilor care sunt plecaţi în afara ţării la muncă", a mai precizat Ingrid Tîrziu, reporter Observator.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰