Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Motivele divorţului la români. Un studiu arată că multe cupluri aleg să se separe mai ales după ce apar copiii

O glumă spune că principala cauză a divorţului este...căsătoria. În realitate însă, motivele sunt diverse - de la violenţe, la infidelitate şi până la banala nepotrivire de caracter. Cele mai multe despărţiri între cupluri au loc în oraşele mari, în vreme ce în mediul rural partenerii rămân mai mulţi ani împreună.

de Mihaela Călin

la 07.06.2023 , 20:52

Dacă pe vremuri, cuplurile rămâneau căsătorite în ciuda neînţelegerilor, în zilele noastre contează ca ambii parteneri să fie fericiţi, chiar dacă asta înseamnă ca unul dintre ei să o ia pe alt drum în viaţă. "Mai bine decât să stau cu cineva în casă şi să ne facem rău unul altuia practic şi cred că ar fi mai bine pentru amândoi să ne dăm frâu liber la viaţă în continuare decât să stăm nefericiţi unul lângă celălalt sau doar să purtăm o mască", spune un tânăr. "Este foarte bine să se întâmple lucrurile aşa. Pentru că altfel fiecare îşi calcă pe sufleţel ca să îl accepte pe celălalt şi sunt ca două păsări legate. Nu pot zbura nicicum", spune o femeie.

Românii din mediul rural rămân căsătoriţi mai mult decât orăşeni

"Fie din motive psihologice când partenerul pune presiune de foarte multe ori inutilă. Fie din motive externe. Îşi găseşti marea dragoste ulterior. Deci cauze pot fi multiple, dar ţineţi minte este un drept pe care îl avem atunci când nu mai suntem confortabili într-un cuplu", a declarat Ciprian Necula, psiholog. Un studiu recent a arătat că multe cupluri din România aleg să se separe mai ales după ce apar copiii.

Vezi și

În Capitală s-au înregistrat cele mai multe divorţuri. Mai exact, 2016, reprezentând 8,7% din numărul total înregistrat la nivel naţional. Bucureştiul este urmat de judeţele Argeş şi Constanţa. Cel mai bine par să se înţeleagă soţii din Covasna şi Caraş-Severin. Cuplurile au divorţat, în 43% dintre cazuri, din vina ambilor parteneri. Soţul a provocat despărţirea în 10% din cazuri şi doar în aproape 4% din situaţii soţia şi-a asumat decizia. În 4 din 10 divorţuri au fost menţionaţi alţi factori. Cei mai mulţi români divorţează între 40 şi 44 de ani, atât bărbaţi cât şi femei. Vârsta medie a soţilor la divorţ este de 44,3 ani pentru bărbaţi şi de 40,7 ani pentru femei.

Românii din mediul rural rămân căsătoriţi mai mult decât orăşenii. "Mai mult au de suferit copiii lor. Un cuplu are 5-6 copii lasati si pacat ca astia provin din familii care sunt cu pretentii care au toate conditiile sa isi ingrijeasca familia", spune o femeie. Doar în 11 judeţe din ţara noastră rata divorţului a fost mai mare la sat decât la oraş.

Mihaela Călin Like

Am învățat, ca jurnalist, mai ales în anii din urmă, când fenomenul fake news pare că acaparează toate canalele de comunicare, că, uneori, contează mai puțin ce se spune, ci mai degrabă CINE spune.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vă consideraţi dependent de telefonul mobil?
Observator » Ştiri sociale » Motivele divorţului la români. Un studiu arată că multe cupluri aleg să se separe mai ales după ce apar copiii