Antena Meniu Search
x

Petre Daea: "Vor fi acordate despăgubiri pentru toți porcii sacrificaţi din cauza pestei porcine"

Toţi proprietarii ai căror porci vor fi sacrificați vor primi despăgubiri, indiferent dacă animalele sunt sau nu crotaliate, a declarat ministrul Agriculturii. Totodată, întrebat de ce nu a cerut demisia directorului ANSVSA care a amânat controlul anual făcut de veterinar în ferme şi gospodării, Petre Daea a răspuns "este timp şi de răfuială, şi de analiza greutăţilor”.

Petre Daea
Petre Daea: "Vor fi acordate despăgubiri pentru toți porcii sacrificaţi din cauza pestei porcine" - Hepta

Toţi proprietarii ai căror porci vor fi sacrificați vor primi despăgubiri, indiferent dacă animalele sunt sau nu crotaliate, a declarat ministrul Agriculturii. Totodată, întrebat de ce nu a cerut demisia directorului ANSVSA care a amânat controlul anual făcut de veterinar în ferme şi gospodării, Petre Daea a răspuns "este timp şi de răfuială, şi de analiza greutăţilor”, arătând că reproşează ştiinţei, în primul rând, că nu a găsit soluţia pentru a preveni răspândirea acestui virus.

Petre Daea a afirmat, miercuri seară, la Realitatea TV, că medicii veterinari sunt cei care stabilesc dacă este sau nu nevoie de eliminarea porcilor din zonele afectate de pesta porcină africană.

"Eu susţin măsura pe care o stabilesc medicul veterinar, pentru că el este stăpânul bolii, el trebuie să fie stăpânul condiţiilor de eradicare a bolilor respective, pentru că este îndrituit de lege şi este autorizat de profesia pe care o are ca medic veterinar. (...) Medicul veterinar este Dumnezeul bolii. El trebuie ascultat, susţinut”, a spus Daea.

Toți proprietarii de porci vor fi despăgubiți

Pe acelaşi subiect

El a precizat că vor fi acordate despăgubiri pentru toţi proprietarii de porci din zonele afectate de pesta prcină africană, indiferent dacă animalele sunt sau nu crotaliate.

"Toţi porcii din industrie, din complexe, sunt crotaliaţi şi identificaţi, cetăţeanul de animale are obligaţia să anunţe medicul veterinar. (...) Toţi oamenii (vor primi despăgubiri pentru porcii ucişi -n.r.) pentru că îi crotaliem. Pentru că este o situaţie deosebită, nu trebuie să introducem panica între oameni”, a declarat Daea.

Ministrul Daea a precizat că porcii care urmează să fie omorâţi în zonele de focar vor fi mai întâi crotaliaţi şi apoi ucişi.

"Dacă tot vrem soluţii rapide şi de criză, iată că aceasta este o măsură pentru a stopa mişcarea efectivelor de animale”, a adăugat el.  

Întrebat dacă oamenii vor mai avea voie să crească porci în gospodării, Petre Daea a răspuns: "Categoric, da!”.

"E timp şi de răfuială"

Totodată, întrebat de ce nu a cerut demisia directorului ANSVSA care a amânat controlul anual făcut de veterinar în ferme şi gospodării, Daea a răspuns: "Aici nu-i vorba de a cere demisii. Este vorba de a analiza situaţia la faţa locului şi a vedea despre ce ese vorba, iar în situaţia aceasta grea pe care o are ţara trebuie să ne adunăm aicea, nu să punem pistoalele pe oameni şi să spunem că n-au făcut nimic! E timp şi de răfuială, este timp şi de analiza greutăţilor”.

Daea a mai spus că reproşează ştiinţei, în primul rând, că nu a găsit soluţia pentru a opri acest virus: "O lume întreagă nu este în stare să pună stavilă acestui virus. Reproşez ştiinţei în primul rând că nu a găsit până la această dată, în condiţiile în care această molimă este de 41 de ani în Sardinia, nu a găsit soluţia pentru a preveni această molimă".

sursa: news.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri sociale » Petre Daea: "Vor fi acordate despăgubiri pentru toți porcii sacrificaţi din cauza pestei porcine"