Antena Meniu Search
x

Despăgubirea crescătorilor afectați de pesta porcină a început la Brăila

Proprietarii de porci afectați de epidemia de pestă porcină în Brăila sunt despăgubiți. Acțiunea a început în localitățile Bertești și Victoria și va continua săptămâna viitoare, anunță autoritățile.

Gospodărie în care sunt crescuți porci
Proprietarii de porci din Brăila sunt despăgubiți după pesta porcină - Observator

Proprietarii de porci afectați de epidemia de pestă porcină în Brăila sunt despăgubiți. Acțiunea a început în localitățile Bertești și Victoria și va continua săptămâna viitoare, anunță autoritățile.

Primele despăgubiri pentru proprietarii din Brăila care și-au pierdut porcii în urma epidemiei de pestă porcină s-au făcut în Berteştii de Jos, Berteştii de Sus, Spiru Haret, Gura Gârluţei şi Gura Călmăţui, şi de pe raza UAT Victoria, localitatea Mihai Bravu.

Care este valoarea despăgubirilor în caz de pestă porcină

Despăgubirile pornesc de la 3-400 lei pentru proprietarii care au avut porci mai mici și ajung până la 4000 lei. Brăilenii care au avut multe animae sacrificate primesc peste 5 mii de lei.

Pentru proprietarii de animale care au avut de primit sume mai mari de 5.000 lei, plăţile s-au efectuat complet prin virament bancar. Pentru cei care trebuie să primească sume mai mici de 5.000 lei, plata se face în numerar, iar distribuirea banilor a început vineri, la primării. Despăgubirea va continua și săptămâna viitoare, spun autoritățile.

În total, în aceste localități s-au acordat despăgubiri în valoare de 2.392.030 lei prin virament bancar, iar restul de plăţi, însumând 710.210 lei au fost achitate în numerar.

Cum se fac despăgubirile

În Brăila sunt 1906 dosare de despăgubire, dintre care 794 au fost trimise până la începutul lunii septembrie către ANSVSA Bucureşti. Aceste dosare au o alocaţie bugetară în valoare de 6.481.936 lei. Vineri au mai fost trimise la București alte 490 de dosare.

Autorităţile veterinare brăilene speră ca până la sfârşitul săptămânii viitoare să reuşească să întocmească şi restul până la 1.906 dosare, astfel încât toţi crescătorii să fie despăgubiți rapid.

De luni, 10 septembrie, se va începe plata despăgubirilor către crescătorii de pe raza Unităţii Administrativ Teritoriale Stăncuţa, dar şi către cei din comuna Frecăţei, din Insula Mare a Brăilei, ulterior urmând să intre la plată şi celelalte localităţi unde s-au făcut eutanasieri în masă ale efectivelor de porci.

Brăila e unul dintre cele mai afectate județe de pesta porcină. 60 de focare au fost identificate până acum. Numai în gospodării au fost sacrificați 29 de mii de porci. La ferma din Gropeni, cea mai mare din țară, au fost eutanasiate 140 de mii de animale.

Sursa: News.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Evenimente » Despăgubirea crescătorilor afectați de pesta porcină a început la Brăila