Tradiționalul pieptar făcut de doi bătrâni din Bistrița-Năsăud are mare succes
Într-un sat din Bistriţa-Năsăud, doi bătrâni aduc o piesă vestimentară veche în zilele noastre. Pieptarul. Au păstrat motivele tradiţionale şi brodează în noile tendinţe.
Într-un sat din Bistriţa-Năsăud, doi bătrâni aduc o piesă vestimentară veche în zilele noastre. Pieptarul. Au păstrat motivele tradiţionale şi brodează în noile tendinţe. De pildă, au aplicat mărgele, dar au păstrat ciucurii din mătase, pe care îi purtau ţăranii români acum sute de ani. Fiul şi nora meşteşugarilor s-au întors din Irlanda să ducă afacerea pe internet. Şi bine au făcut...
Într-o casă simplă din Dumbrăvița, judeţul Bistriţa Năsăud, badea Todor desenează povești de demult, când oamenii purtau cu mândrie portul popular. De 40 de ani, nu-şi mai poate folosi mâna dreaptă. Cu stânga, face conturul modelului, din făină amestecată cu apă caldă.
La 75 de ani, Lelea Gafta, are ac de cojoacele lui badea Todor. De jumătate de veac, din mâna ei, ies pieptare de o frumuseţe rară, cusute cu fir de mătase.
Sunt modele pe care le cunosc din bătrâni. Doar să le coşi durează o săptămână, dacă lucrezi zi şi noapte.
- Au gonit cu 200 km/h într-un Audi și au fost aruncați din mașina transformată în "piese de puzzle". Impact...
- Zeci de români, printre care şi un copil de 16 ani, arestaţi direct de pe un şantier din Belfast. Angajatorul...
- Mii de oameni au sărbătorit Sfântul Patrick în stradă la Londra și în SUA. Kate Middleton, printre...
- "Prea bătrână pentru închisoare", o şoferiţă de 87 de ani a spulberat pe trecere o bunică şi pe nepoţica ei...
- Ţara din Europa care oferă până la 84.000 € celor dispuşi să se mute aici. Condiţia pentru a primi banii
Fiul cel mic şi nora s-au întors din Irlanda, să ducă tradiţia mai departe. Şi să ajute la vânzarea pe internet a acestor piese unicat. Pielea se ţine, timp de 30 de zile, într-un amestec din zer şi tărăţe, apoi se albeşte cu ghips.
Frumoasele pieptare erau purtate pe vremuri la nuntă, la joc, dar şi să ţină de cald. În zilele noastre, sunt cusute şi cu mărgele.
În timp ce un pieptar ca acesta se vinde la noi cu 1500 de lei, străinii ne copiază modelele. Acum doi ani, celebra casă de modă Christian Dior a fost acuzată că a copiat modelul unui cojoc din Ţara Beiuşului, pe care l-a vândut cu nu mai puţin de 35.000 de dolari.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰