Antena Meniu Search
x

Video Plăcinta de dovleac dublă la preţ, dar care "face toţi banii". Secretul gospodinelor pentru a păstra toţi nutrienţii

Este mijlocul lunii octombrie, iar în târguri, dar şi pe tarabele din pieţe şi-au făcut apariţia dovlecii. Sunt copţi şi numai buni pentru plăcinte. Dar nu doar pentru plăcinte! Căci din dovleac se prepară şi unele dintre cele mai gustoase supe creme sau piureuri. Bostanul este plin de vitamine, iar consumul lui aduce reale beneficii sănătăţii. 

de Redactia Observator

la 17.10.2022, 17:03

Vezi și

Mari şi portocalii, mici, rotunzi şi cu coaja dungată, plăcintari lunguieţi sau turtiţi, dovlecii din acest an sunt pentru toate gusturile. Şi pentru că vorbim despre vedeta incontestabilă a sezonului rece, bostanul a devenit pentru unii români o afacere de succes. 

Reţeta pentru o plăcintă de dovleac perfectă

Este şi cazul Nelei şi Sofiei Zaharia, care au adus la Festivalul Toamnei din zona Poşta Câlnău, Buzău, specialitatea lor: plăcinta cu dovleac. "Făină, apă şi puţină sare şi dragoste. Multă. Şi la dovleac un pic de sare şi un pic de zahăr", spune o gospodină. Delicatesa este preparată după o reţetă veche, învăţată de la bunici.

Deşi s-a scumpit în acest an, plăcinta cu dovleac este parcă şi mai căutată de clienţi. "Ținând cont că venim o singură dată aici, ce, ne cramponăm de preț acuma? Luăm și gata. Oamenii săracii stau aici și trebuie să câștige și ei", mărturiseşte un bărbat. 

Pe acelaşi subiect

Delicioasa - plăcintă cu umplutură de dovleac - costă acum 20 de lei porția, dublu față de toamna anului trecut. Cu toate acestea, clienţii nu lipsesc. "La câtă muncă se depune, mi se pare normal, e ceva tradiţional şi merită banii", crede o femeie. "Toate s-au scumpit. Toate: uleiul, zahărul, făina. Tot. Dar ne încadrăm şi ţinem şi noi pasul".

Cum poate fi preparat dovleacul, gustos şi sănătos

Pe lângă plăcinte, din dovleac se prepară supă cremă, budincă, prăjituri, dar şi piureuri delicioase. Iar cei care nu doresc să se complice, pot mânca dovleacul copt în cuptor cu scorţişoară cât cuprinde. Astfel se păstrează cel mai bine vitaminele, mineralele şi nutrienţii de care nu duce lipsă. Specialiştii spun că, mâncat regulat, dovleacul reglează tensiunea, reduce riscul apariţiei diabetului şi întăreşte sistemul imunitar. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Plăcinta de dovleac dublă la preţ, dar care "face toţi banii". Secretul gospodinelor pentru a păstra toţi nutrienţii