Antena Meniu Search
x

Doar patru plaje de pe litoralul românesc îndeplinesc cele mai înalte standarde de calitate

Mereu cu un pas în urma Europei. Ne putem mândri cu doar patru plaje pe care flutură steagul albastru, garanţia că nisipul este fin şi apa curată ca lacrima. Asta în vreme ce vecinii bulgari, spre exemplu, au 15 astfel de plaje. Primii în clasament sunt însă spaniolii, cu sute de plaje cu blue flag. 

Andreea Filip
de Andreea Filip

la 13.07.2020, 22:48

Vezi și
  • Cele patru plaje care îndeplinesc standardele de calitate sunt două în Năvodari, una în Eforie și una în Mamaia.

Pe litoralul nostru sunt în jur de 400 de sectoare de plajă. Cele care au primit certificarea "blue flag", adică îndeplinesc cele mai înalte standarde de calitate, se pot număra pe degetele de la o mână. 

Nisip fin, apă turcoaz și o apă impecabilă din punct de vedere al curățeniei. Acest sector a primit în anul 2020 steagul albastru și a devenit a patra plajă cu o astfel de distincție de pe întreg litoralul românesc.

Pe lângă această plajă din Eforie, mai sunt două în Năvodari şi una în Mamaia. 

Vecinii bulgari, în schimb, au 15 astfel de plaje. La fel şi ucrainienii. Primii în lume sunt însă spaniolii, cu câteva sute de plaje. 

Laurențiu Niculae, manager complex Eforie: Este un proces foarte anevoios, care se întinde pe trei ani. Este vorba despre o fază pilot, în care ne sunt explicate criteriile pe care noi trebuie să le îndeplinim, implementarea acestor criterii și verificarea acestor criterii. 

30, mai exact, şi toate trebuie implementate simultan. Tocmai de aceea este foarte greu de obţinut distincţia acordată de Fundaţia Mondială de Educaţie pentru Mediu, ne explică specialistii. 

O dată primită însă avem garanţia că în aceste locuri apa şi nisipul sunt curate şi există suficienţi salvamari pregătiţi să intervină în situaţii de risc. 

Filip Sergiu, reprezentant complex Năvodari: Fiecare plajă e prelucrată cu două utilaje. Primul pentru gunoaiele masive, al doilea pentru cernerea nisipului. Să fie cât mai fin. 

Dacă pentru români steagul albastru e invizibil, pentru străini e un criteriu decisiv atunci când aleg unde îşi petrec vacanţa, spun hotelierii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri sociale » Doar patru plaje de pe litoralul românesc îndeplinesc cele mai înalte standarde de calitate