Poliţiştii din mai multe sindicate ameninţă cu proteste ample din cauza îngheţării salariilor

De Andre Rotaru.
Publicat: 09.01.2021, 17:41.
Actualizat: 09.01.2021, 17:43

Poliţiştii din mai multe sindicate au anunţat că protestează faţă de îngheţarea salariilor. Iar asta se va simţi în stradă. Agenţii ameninţă că nu vor mai da amenzi pentru multe contravenţii, inclusiv pentru nepurtarea măştilor, ci doar avertismente, şi că nu vor mai verifica nici persoanele aflate în carantină sau izolare.

Poliţist: În cele mai multe cazuri o să dăm avertismente verbale sau scrise, în special pentru contravenţiile mai uşoare, care nu prezintă un pericol social foarte mare. Vorbim de purtarea centurii de siguranţă, folosirea telefonului mobil fără dispozitiv hands free, etc.

Sunt abateri pe care, în semn de protest, mii de poliţişti ar urma să le treacă mai uşor cu vederea începând de luni. Patru sindicate au anunţat că membrii vor sista progresiv activităţile în semn de nemulţumire faţă de îngheţarea salariilor, iar înlocuirea amenzilor cu avertismente este doar primul pas.

Cosmin Andreica, lider sindicat Europol: Poliţiştii, după ce vor ieşi din serviciu, nu vor mai interveni de acasă şi, nu în ultimul rând, vor refuza să mai efectueze activităţile pe care nu le au în fişa postului şi aici vorbim despre verificarea izolaţilor la domiciliu, despre comunicarea deciziilor de carantinare sau izolare, etc.

Iar dacă nu se ajunge la un consens, sindicatele anunţă că poliţiştii vor mai interveni doar la urgenţe. Mai mult, tot în semn de protest, agenţii vor face toate verificările cu mai multă atenţie. Aşa că vom petrece mai mult timp opriţi în trafic la un control de rutină şi vom fi întrebaţi şi de trusa de prim ajutor sau de triunghiurile reflectorizante.

Poliţist: Dacă nu există aceste elemente, îi aplicăm tot avertisment, dar cel puţin ştim cum stă din toate punctele de vedere cu autotursimul oprit.

Totuşi, nu vom putea încălca nestingheriţi legea.

Nu toţi poliţiştii şi-au dat acordul pentru organizarea protestelor

În ciuda protestului trebuie să ştim că dacă alegem, spre exemplu, să nu purtăm mască pe stradă, există în continuare şansa să ne întâlnim cu un poliţist local sau cu un poliţist care nu participă la protest şi ne putem alege legitimaţi şi cu o amendă.

Dar, nu toate sindicatele s-au înţeles între ele.

Iulian Surugiu, lider sindical SNAP: Atât timp cât am vorbit cu ministrul de Interne, cu omul ăsta nou care a venit, şi am stabilit că ducem dialogul până la capăt, consider că la momentul ăsta suntem într-un dialog.

Experţii îi avertizează pe poliţişti: protestul este ilegal.

Adrian Cuculis, avocat: Indiferent de situaţie, dacă ei în mod normal ar fi aplicat o amendă acolo şi acum, doar pe simpla variantă a faptului că vorbim despre un protest pe care vor să îl organizeze prin aplicarea de avertismente, aceste elemente constitue elemente ale infracţiunii de abuz în serviciu. Nu doar că sunt sancţionaţi din punct de vedere penal, dar şi din punct de vedere disciplinar ei ar putea să fie destituiţi.

Oficial, poliţia dă asigurări că agenţii rămân la datorie şi vor aplica în continuare sancţiuni.

Citește și
Eveniment • pe 18.01.2021 la 12:35
Şoferul unui camion cu lemne, prins când dădea mită unui poliţist din Dolj
recomandari pe a1.ro
Gabriela Cristea, mai sexy ca niciodată. Cum arată picioarele ei în fustă mini după ce a slăbit peste 25 kilograme
Eveniment • pe 16.01.2021 la 22:23
Șofer băut, către polițistul care l-a oprit în trafic: ”Doar două pahare cu vin roșu am băut. Face bine la circulație!”

Top știri

Un şofer de TIR angajat în România, descoperit de poliţiştii germani că se află pe traseu de patru luni. Bărbatul doarme de atunci doar în cabină
1
Extern • pe 19.01 la 08:49

Un şofer de TIR angajat în România, descoperit de poliţiştii germani că se află pe traseu de patru luni. Bărbatul doarme de atunci doar în cabină

Poliţiştii germani, care au oprit un şofer de TIR angajat în România, pe autostrada A9, în apropiere de Berg, districtul Hof, Bavaria, au aflat cu surprindere că acesta se afla pe drum de la mijlocul lui septembrie 2020.

PARTENERI
Andreea Bănică este martor în procesul dintre Claudia Pătrășcanu și Gabi Bădălău: „Plângea în hohote atunci”
pe spynews.ro
Afirmaţie uluitoare făcut de vedetă pe reţelele de socializare: "Aceste femei sunt iresponsabile! De ce naşti al patrulea copil?!"
pe antenasport.ro
Ioana n-a mai suportat umilinţa şi şi-a dat iubitul care o înşela pe mâna poliţiei. Dezvăluirea incredibilă făcută de logodnica acestuia
pe antenasport.ro
Fata vedetei Anamaria Prodan uimeşte din nou! Cum a fost surprinsă fata de 21 de ani pe străzile din Bucureşti
pe antenasport.ro
La puțin timp după ce tatăl lui Sebastian Rulli a suferit un atac cerebral, acesta își revine miraculos
pe tvhappy.ro
Credeai că le-ai văzut pe toate? Stai să vezi ce pretenții au artiștii!
pe zutv.ro
ULTIMELE ȘTIRI
18:53 Căutăm REPORTER şi PREZENTATOR  18:49 România, codașa Europei la prevenție: Ajungem la spital doar când ne este rău 18:41 Formarea profesorilor pentru noile subiecte de la Evaluarea Națională 18:22 Bloc nou în locul unei case vechi de 100 de ani 18:20 Primul transplant renal efectuat cu succes la Iaşi. O mamă i-a dat şansa la o viață normală fiicei sale 18:16 Bilanț vaccinare anti-Covid în România, 21 ianuarie: Aproape 40.000 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore 18:16 Loto 6/49. Rezultatele înregistrate la extragerile de joi, 21 ianuarie 2021 17:53 O mașină a luat foc în mers, la Vaslui. Șoferul, un bărbat cu dizabilități, abia își scosese autoturismul din service 17:44 Puși pe drumuri pentru a se vaccina anti-COVID: La zeci de kilometri distanţă de un centru de imunizare 17:38 Incendiu uriaș la cea mai mare unitate de vaccin din lume
CITEȘTE PE A1.ro
Prima din istoria Americii care înfăptuiește acest lucru. Ce a refuzat Melania Trump să facă înainte de a pleca de la Casa Albă
A1.RO
Sărutul dintre Joe Biden și soția sa va râmăne în istorie. Momentul tandru a fost surprins din toate unghiurile | Foto
A1.RO