Antena Meniu Search
x

Poliţiştii din mai multe sindicate ameninţă cu proteste ample din cauza îngheţării salariilor

Poliţiştii din mai multe sindicate au anunţat că protestează faţă de îngheţarea salariilor. Iar asta se va simţi în stradă. Agenţii ameninţă că nu vor mai da amenzi pentru multe contravenţii, inclusiv pentru nepurtarea măştilor, ci doar avertismente, şi că nu vor mai verifica nici persoanele aflate în carantină sau izolare.

Andre Rotaru
de Andre Rotaru

la 09.01.2021, 17:43

Vezi și
  • Poliţiştii anunţă că nu vor mai aplica amenzi, în anumite cazuri, şi ar putea interveni doar la urgenţe.
  • Nu toţi poliţiştii şi-au dat acordul pentru organizarea protestelor.

Poliţist: În cele mai multe cazuri o să dăm avertismente verbale sau scrise, în special pentru contravenţiile mai uşoare, care nu prezintă un pericol social foarte mare. Vorbim de purtarea centurii de siguranţă, folosirea telefonului mobil fără dispozitiv hands free, etc.

Sunt abateri pe care, în semn de protest, mii de poliţişti ar urma să le treacă mai uşor cu vederea începând de luni. Patru sindicate au anunţat că membrii vor sista progresiv activităţile în semn de nemulţumire faţă de îngheţarea salariilor, iar înlocuirea amenzilor cu avertismente este doar primul pas.

Cosmin Andreica, lider sindicat Europol: Poliţiştii, după ce vor ieşi din serviciu, nu vor mai interveni de acasă şi, nu în ultimul rând, vor refuza să mai efectueze activităţile pe care nu le au în fişa postului şi aici vorbim despre verificarea izolaţilor la domiciliu, despre comunicarea deciziilor de carantinare sau izolare, etc.

Iar dacă nu se ajunge la un consens, sindicatele anunţă că poliţiştii vor mai interveni doar la urgenţe. Mai mult, tot în semn de protest, agenţii vor face toate verificările cu mai multă atenţie. Aşa că vom petrece mai mult timp opriţi în trafic la un control de rutină şi vom fi întrebaţi şi de trusa de prim ajutor sau de triunghiurile reflectorizante.

Poliţist: Dacă nu există aceste elemente, îi aplicăm tot avertisment, dar cel puţin ştim cum stă din toate punctele de vedere cu autotursimul oprit.

Totuşi, nu vom putea încălca nestingheriţi legea.

Nu toţi poliţiştii şi-au dat acordul pentru organizarea protestelor

În ciuda protestului trebuie să ştim că dacă alegem, spre exemplu, să nu purtăm mască pe stradă, există în continuare şansa să ne întâlnim cu un poliţist local sau cu un poliţist care nu participă la protest şi ne putem alege legitimaţi şi cu o amendă.

Dar, nu toate sindicatele s-au înţeles între ele.

Iulian Surugiu, lider sindical SNAP: Atât timp cât am vorbit cu ministrul de Interne, cu omul ăsta nou care a venit, şi am stabilit că ducem dialogul până la capăt, consider că la momentul ăsta suntem într-un dialog.

Experţii îi avertizează pe poliţişti: protestul este ilegal.

Adrian Cuculis, avocat: Indiferent de situaţie, dacă ei în mod normal ar fi aplicat o amendă acolo şi acum, doar pe simpla variantă a faptului că vorbim despre un protest pe care vor să îl organizeze prin aplicarea de avertismente, aceste elemente constitue elemente ale infracţiunii de abuz în serviciu. Nu doar că sunt sancţionaţi din punct de vedere penal, dar şi din punct de vedere disciplinar ei ar putea să fie destituiţi.

Oficial, poliţia dă asigurări că agenţii rămân la datorie şi vor aplica în continuare sancţiuni.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Poliţiştii din mai multe sindicate ameninţă cu proteste ample din cauza îngheţării salariilor