Antena Meniu Search
x

Populaţia României s-a redus cu 125.000 de locuitori în ultimul an

Suntem din ce în ce mai puţini şi tot mai bătrâni. O arată ultimele date ale Institutului Naţional de Statistică. Numai în ultimul an, România a pierdut peste 125 de mii de locuitori, cât populaţia unui municipiu ca Baia Mare.

de Redactia Observator

la 29.08.2019, 20:07

Vezi și

Suntem din ce în ce mai puţini şi tot mai bătrâni. O arată ultimele date ale Institutului Naţional de Statistică. Numai în ultimul an, România a pierdut peste 125 de mii de locuitori, cât populaţia unui municipiu ca Baia Mare. În total, în interiorul graniţelor am mai rămas doar 19 milioane şi jumătate de români. Dacă nu se schimbă ceva, în următorii 30 de ani, vom ajunge la 14 milioane.

Aproape 23 de milioane de oameni număra populaţia României după Revoluţie. La 30 de ani distanţă, cifra a scăzut la 19,4 milioane.  

Cauza principală a acestei scăderi o reprezintă sporul natural negativ. Adică numărul decedaţilor îl depășește pe cel al nou-născuților, în cazul nostru cu 75.000 de persoane. În acest ritm, până în 2050 România va ajunge la o populație de doar 14,5 milioane de locuitori, spune ONU, iar la asta contribuie foarte mult și migrația românilor către alte țări.

Numai în 2018, au emigrat peste 230 de mii de români. Andi Radiu este unul din ei.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

În total, aproape 10 milioane de români trăiesc în străinătate. Iar cei rămaşi în ţară sunt tot mai puţini şi tot mai bătrâni. Ponderea celor de peste 65 ani a ajuns la 18,5%. În tot acest timp, natalitatea este în continuă scădere.

România a pierdut în ultimul an populaţia unui municipiu ca Baia Mare -  peste 125 de mii de oameni. Iar în toată ţara sunt zeci de sate pe cale de dispariţie. În cătunul Neteni din Bistriţa Năsăud, de exemplu, mai sunt doar 11 locuitori.

Efectele fenomenului le vom simţi cel mai mult pe piaţa forţei de muncă, unde patronii abia îşi mai găsesc angajaţi. Pe termen lung, o populaţie îmbătrânită va afecta şi mai mult economia.

Din totalul românilor, 9,93 de milioane sunt femei şi 9,57 milioane - bărbaţi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri sociale » Populaţia României s-a redus cu 125.000 de locuitori în ultimul an