Antena Meniu Search
x

Prevenție cu lopata. Porcii îmbolnăviți din Galați au fost îngropați peste noapte de veterinari

În plină criză a epidemiei de pestă porcină, un fermier din Galaţi face acuzaţii grave la adresa autorităţilor! Spune că le-a cerut în zadar ajutorul, când şi-a văzut porcii bolnavi. Animalele au fost abandonate zile întregi în agonie

Vezi și

În plină criză a epidemiei de pestă porcină, un fermier din Galaţi face acuzaţii grave la adresa autorităţilor! Spune că le-a cerut în zadar ajutorul, când şi-a văzut porcii bolnavi. Animalele au fost abandonate zile întregi în agonie. Abia după ce au început să moară, reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare au luat măsuri.

Imaginile dezastrului au fost surprinse într-o fermă de la marginea oraşului Galaţi. Sub ochii inspectorilor DSV, porcii bolnavi trăiesc ultimele clipe de agonie. S-au îmbolnăvit încă de marţea trecută, când fermierul susţine că a cerut ajutor. 

Laurentiu Cojanu, fermier: "Am sunat doctoriţa, i-am zis din prima, că am citit tot, m-am informat, că este pestă. Ea nu, că s-ar putea sa fie o rujetă, o nu ştiu ce altceva."

Medicii veterinari ar fi venit abia abia vineri dimineaţă să ia probe de sânge, spune bărbatul. Între timp, porcii au început să moară. Noaptea, veterinarii s-au întors la fermă, dotaţi cu lopeţi pentru a îngropa cadavrele.

Laurentiu Cojanu, fermier: "Domnii doctori săpau groapa cu hârleţul, dacă vă vine sa credeti asa ceva, la 11 noaptea, le-am zis sunteti ca in filmele de groaza, faceţi circul lumii, nu vă e ruşine?"

Alţi porci au murit de atunci, aşa că, până la confirmarea pestei, care să le permită confiscarea animalelor, veterinarii s-au întors cu lopeţile şi în noaptea de sâmbătă.

Din 19 porci, fermierul a pierdut 7. După ce au confirmat suspiciunea de pestă, autorităţile au venit astăzi să ucidă şi restul. Spun că îngroparea porcilor în miez de noapte nu e ceva ieşit din comun.

Carmen Stroia, director DSV Galati: "Metoda de ecarisare alternativă - îngroparea - este o metodă regementată legal. Să ştiţi că boala nu ţine cont de oră. Şi pesta porcină africană şi noaptea şi ziua e la fel de gravă."

Între timp, epidemia de pestă porcină continuă să se extindă. Două focare noi au fost confirmate, astăzi, în judeţul Buzău, în localităţile Pătrârlagele şi Pănătău. În acest caz, autorităţile bănuiesc că un bărbat ar fi cumpărat porci bolnavi dintr-o zonă în care existau deja focare, şi ar fi împărţit carnea cu  rudele din cele două localităţi.

Rareş Hăbeanu, purtător de cuvânt ANSVSA: "Poliţia a demarat o anchetă pentru a vedea dacă informaţiile pe care ni le daţi şi dumneavoastră se confirmă. Pe cealaltă partea, medicii veterinari au deschis o anchetă epidemiologică."

Toţi porcii din cele două localităţi vor fi supravegheaţi. O situaţie care i-a înspăimântat pe localnici.

După modelul bulgarilor, care au reacţionat prompt în cazul primului focar de pestă, autorităţile din Buzău au luat primele măsuri. 

Ciprian Botezatu, director DSVSA Buzău: "Am instituit astăzi zonele de supraveghere şi zonele de protecţie. Dimensiunea acestora se dezvoltă pe o rază de trei kilometri, respectiv 10 kilometri având în centrul focarul de pestă porcină africană."

Îngrijorarea autorităţilor este cu atât mai mare, cu cât noile focare sunt situate la aproximativ 80 de kilometri de ferma de porci de la Poiana Mărului, unde sunt crescute 90.000 de animale.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Prevenție cu lopata. Porcii îmbolnăviți din Galați au fost îngropați peste noapte de veterinari