POVESTEA incredibilă a Rafilei Găluț, românca propusă pentru beatificare. DOCUMENTE vechi dezvăluie cum au încercat mai marii bisericii să ascundă stigmatele: "Sătenii îi tăiau din haine și din păr"

Publicat: 14.11.2017, 11:18.
Actualizat: 14.11.2017, 11:20

În anul 2015, la 76 de ani după moartea Rafilei Găluţ, reprezentanți ai Bisericii Catolice au început demersurile pentru beatificarea acestei tinere arădence.

Reclamă

Rafila Galut, tanara din Arad propusa spre beatificare la Vatican

În anul 2015, la 76 de ani după moartea Rafilei Găluţ, reprezentanți ai Bisericii Catolice au început demersurile pentru beatificarea acestei tinere arădence.

Cine a fost Rafila Găluț

Cunoscută ca “Stigmata din Bocsig”, Rafila Găluţ s-a născut în Bocsig în 8 februarie 1910 şi a murit la vârsta de 29 de ani, în 1939, după ce în ultimii opt ani de viaţă “a purtat periodic Rănile Domnului nostru Isus Cristos”.

Citește și:
Reclamă

Conform unor documente vechi, stigmatele au apărut pe trupul Rafilei în 1931 şi au fost confirmate “nu numai de parohul locului, preotul Petru Vancu, ci şi de diferiţi preoţi şi medici delegaţi din partea Episcopiei Lugojului să investigheze acest caz deosebit”, scrie News.ro.

Cazul din Bocsig, în atenția Vaticanului

Reclamă

Într-un document trimis în 11 noiembrie 1933 de către administratorul parohial Petru Vancu, Episcopiei Lugoj (Preaveneratul Ordinariat Lugoj), se vorbea despre cazul Rafilei Găluţ: “În această parohie trăieşte o fetiţă cu numele Rafila Găluţ, şi care în anul 1931 a fost la Mănăstirea de călugăriţe din Blaj, de unde a fost demisă ca fiind debilă fiziceşte. Revenind acasă, sufletul ei ardea tot mai mult de dorinţa de a face tot mai mult voia lui Dumnezeu. Se spovedeşte în fiecare sărbătoare şi duminică, ba chiar şi în zilele comune. Acum, în septembrie a.c., se prezintă la oficiul parohial, arătându-mi pe trupul ei patimile Domnului Isus Hristos, stigmatizarea (…) Rog cu umilinţă Preaveneratul Ordinariat să binevoiască a delibera asupra celor raportate şi a trimite un preot evlavios, care apoi să cerceteze cazul”.

Document despre rafila galut, tanara stigmatizata propusa spre beatificare, la Vatican

Sursa Foto: News.ro

Reclamă

În răspunsul primit câteva zile mai târziu de la Lugoj se cere “discreţia cea mai absolută” asupra cazului, atât bisericii din Bocsig, cât şi familiei Rafilei.

“Biserica în astfel de cazuri este de o rigoare extrem de severă şi nu se pronunţă decât numai după un control foarte riguros, constatându-se intervenţia supranaturalului în chip absolut neîndoios. Ne vei raporta de la caz la caz, ţinându-ne la curent de câte ori este nevoie”, scrie în răspunsul către paroh.

Biserica cere “Discreţie, discreţie, discreţie”

Reclamă

“Discreţie, discreţie, discreţie”, se mai cere într-o altă scrisoare trimisă la Bocsig de către oficialii Bisericii Greco-Catolice, aceştia arătând că se tem de “reclamă de bâlci, cu larmă de sunete şi trâmbiţe”.

Episcopul îl însărcinase pe un preot să întocmească un chestionar cu 48 de întrebări care i-au fost puse Rafilei, despre stigmate şi despre viziunile pe care ea spunea că le are.

Document despre Rafila galut, tanara propusa spre beatificare, la Vatican

Sursa foto: News.ro

Într-un alt document trimis Episcopiei Lugoj în 9 decembrie 1933 de către parohul din Bocsig se vorbea despre viziunile Rafilei şi semnele apărute pe trupul său: „Referitor la cazul Rafila Găluţ, cu reverinţă raportez următoarele: Mai sus numita fată mi-a spus cu zece zile înainte că Patimile Domnului Isus Hristos se vor arăta în trupul ei. Mi-a spus că stigmatizarea va dura din 15 nov. până în 24. S-a verificat exact. Se puteau observa precis semnele cuielor, în pălmi, la picioare, în coasta stângă, semnul cununii de spini deasupra frunţii. Din toate locurile curgea, respectiv se prelingea sângele. Acum din nou mi-a spus că se va reînnoi stigmatizarea şi va dura din 15 dec. până în 22. Aşteptând ordinele Preaveneratului Ordinariat, rămân suspus fiu, Petru Vancu”.

Episcopia de Lugoj a informat Congregaţia Bisericii Orientale (Dicaster al Sfântului Scaun) despre cazul Rafilei printr-o scrisoare adresată Cardinalului Luigi Sincero, pe data de 15 aprilie 1934. Mai multe documente au fost traduse şi trimise Sfântului Scaun în 27 iulie 1934, iar corespondenţa a continuat cu Vaticanul, care ceruse investigaţii amănunţite. Documentele trimise la Vatican vorbeau şi despre „viziuni cu Maica Domnului şi cu Isus Hristos”.

Medicii nu au găsit explicaţii

Documentele arhivate cuprind şi rapoarte medicale privind cazul de la Bocsig. În 16 septembrie 1934, Rafila Găluţ a fost consultată la sediul parohiei greco-catolice Arad II - Şega de o comisie formată din patru medici, dar aceştia „nu au reuşit să dea o explicaţie ştiinţifică stigmatelor Rafilei”.

„S-a constatat că stigmatele nu apar la intervale fixe, ci la date anunţate de Maica Domnului (în viziunile Rafilei – n.r.). Pe data de 1 octombrie 1934, apariţia stigmatelor se face în prezenţa medicului Teodor Vicas, a Pr. Petru Herlo şi a Pr. Petru Vancu, redactându-se un proces verbal, document tradus şi transmis imediat Sfântului Scaun”, se arată într-un raport aflat în arhivele bisericii din Bocsig.

Rafila Galut, aradeanca propusa spre beatificare, la Vatican

În 6 şi 7 octombrie 1934, Rafila Găluţ se afla la Lugoj, cu ocazia vizitei Regelui Carol al II - lea în oraş, şi a fost primită de Episcopul Alexandru Nicolescu, care a constat personal stigmatele, mai arată rapoartele din arhive.

„Din 31 ianuarie 1936, stigmatele au sângerat tot la două săptămâni, câte trei zile, până în 15 aprilie 1939, când Rafila Găluţ a murit”, a spus pentru News.ro parohul din Bocsig, care a adăugat că „moartea a fost prevestită în viziunile sale”.

Sătenii o consideră o sfântă

Până în 1948, când Biserica Greco-Catolică din România a fost desfiinţată, cazul a fost studiat de Episcopia Lugoj, care a adunat nenumărate mărturii de la cei care au cunoscut-o pe tânără.

Cei mai bătrâni localnici din Bocsig şi satele apropiate îşi amintesc şi astăzi de Rafila Găluţ, pe care o considerau o sfântă încă de când i-au apărut primele semne pe corp.

Rafila este descrisă ca “o fată fragilă, care trăia pentru credinţa în Dumnezeu” şi care a dorit să devină călugăriţă.

Localnicii spun că au ascultat mărturiile unor medici şi preoţi care ar fi asistat la apariţia bruscă pe corp a rănilor pe care le-a avut şi Isus Hristos.

“Eram copil, dar am cuoscut-o, că a stat fină-sa acolo lângă noi. Îşi acoperea stigmatele să nu le vadă nimeni, îşi punea baticul pe frunte că îi curgea sânge. Ea povestea la fină-sa, care ne spunea nouă cum avea răni în palme, pe picioare, pe frunte şi îi curgea sânge”, îşi aminteşte o localnică de 96 de ani.

“Mama îmi povestea cum sătenii îi tăiau Rafilei din haine, ca să păstreze bucăţi, pentru că o considerau sfântă. Fire de păr, obiecte personale, orice era de la ea era păstrat pentru că aveau puteri tămăduitoare”, spune un localnic de 65 de ani.

Mormântul fetei, loc de pelerinaj

Mica localitate din judeţul Arad a intrat în atenţia credincioşilor din toată lumea, după ce s-a aflat povestea Rafilei. Credincioşii vin să se roage la mormântul fetei, iar o dată pe an este organizat un pelerinaj de către Biserica Greco-Catolică a Banatului, care a început procedurile de beatificare la Vatican. Localnicii îşi amintesc cum trupul fetei sângera, iar mulţi au păstrat bucăţi din hainele moartei considerând că au puteri tămăduitoare.

Localitatea Bocsig se află la 60 de kilometri de municipiul Arad şi are în jur de 2.000 de locuitori, iar în ultimii ani a devenit loc de pelerinaj pentru credincioşi din toată lumea, care au auzit că aici a trăit o tânără ce ar fi purtat stigmatele lui Isus.

Preotul paroh din Bocsig, Gheorghe Tomoioagă, a declarat pentru News.ro că mormântul Rafilei, aflat în sat, a devenit tot mai căutat de credincioşi după ce Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, a început, în 2015, procedurile de beatificare la Vatican.

„Zilnic vin vizitatori din toate colţurile lumii. O dată pe an, în ultima sâmbătă din luna octombrie, are loc şi un pelerinaj, la care vin în jur de 1.000 de oameni. Însuşi ministrul Apărării, Mihai Fifor, a fost la pelerinajul care a avut loc recent”, a spus preotul paroh.

Tânăra ar putea fi beatificată

Conform sursei citate, demersurile pentru beatificare au fost iniţiate de către episcopul greco-catolic al Banatului, Alexandru Mesian.

Alexandru Mesian, episcopul greco-catolic al Banatului

„Este un proces de beatificare şi ulterior canonizare, iar prima etapă pentru beatificare s-a încheiat, aceasta derulându-se în ţara noastră. A doua etapă este în desfăşurare la Vatican, dar nu putem preciza când se va încheia”, a precizat părintele Tomoioagă.

Mormântul Rafilei este îngrijit astăzi nu doar de Biserica Greco-Catolică, ci şi de Biserica Ortodoxă şi localnici, aceştia din urmă trăind cu speranţa că „Stigmata din Bocsig” va deveni prima sfântă a Banatului recunoscută de Vatican.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Citește și
recomandari pe a1.ro
Dormea liniștit când a simțit că ceva se mișcă lângă el, în pat. Când a ridicat pătura a încremenit de spaimă. Ce era acolo
Dormea liniștit când a simțit că ceva se mișcă lângă el, în pat. Când a ridicat pătura a încremenit de spaimă. Ce era acolo
Reclamă
Top știri
„M-a aruncat de la 7 metri de pe un pod, credea că îmi înşel iubitul”. O tânără de 20 de ani a rămas paralizată din cauza unui prieten, în UK
1
Mapamond • pe 25.10 la 15:55

„M-a aruncat de la 7 metri de pe un pod, credea că îmi înşel iubitul”. O tânără de 20 de ani a rămas paralizată din cauza unui prieten, în UK

„M-a aruncat de la 7 metri de pe un pod, credea că îmi înşel iubitul”. O tânără de 20 de ani a rămas paralizată din cauza unui prieten, în UK
O tânără mamă, care îi citea bebeluşului din Biblie înainte de culcare, a fost nimerită în cap de un glonț rătăcit, în SUA: ''Este în Rai chiar acum''
2
Mapamond • pe 25.10 la 08:26

O tânără mamă, care îi citea bebeluşului din Biblie înainte de culcare, a fost nimerită în cap de un glonț rătăcit, în SUA: ''Este în Rai chiar acum''

O tânără mamă, care îi citea bebeluşului din Biblie înainte de culcare, a fost nimerită în cap de un glonț rătăcit, în SUA: ''Este în Rai chiar acum''
Undă verde pentru introducerea certificatului verde la locul de muncă. Proiectul merge la vot în plen: amenzi uriaşe pentru cei care refuză
3
Eveniment • ieri la 21:19

Undă verde pentru introducerea certificatului verde la locul de muncă. Proiectul merge la vot în plen: amenzi uriaşe pentru cei care refuză

Undă verde pentru introducerea certificatului verde la locul de muncă. Proiectul merge la vot în plen: amenzi uriaşe pentru cei care refuză
Bărbat de 68 de ani, sub masca unui tânăr cu 30 de ani mai mic. Invita femei la întâlnire, folosindu-se de poze false şi le lega la ochi pentru a întreţine relaţii sexuale, în Franţa
4
Inedit • pe 25.10 la 16:40

Bărbat de 68 de ani, sub masca unui tânăr cu 30 de ani mai mic. Invita femei la întâlnire, folosindu-se de poze false şi le lega la ochi pentru a întreţine relaţii sexuale, în Franţa

Bărbat de 68 de ani, sub masca unui tânăr cu 30 de ani mai mic. Invita femei la întâlnire, folosindu-se de poze false şi le lega la ochi pentru a întreţine relaţii sexuale, în Franţa
Duhovnicul Mănăstirii Durău: "Te vaccinezi, ți-ai semnat condamnarea la moarte. Să nu vă otrăviți copiii!'' Reacţia BOR faţă de predicile conspiraționiste
5
Eveniment • ieri la 10:47

Duhovnicul Mănăstirii Durău: "Te vaccinezi, ți-ai semnat condamnarea la moarte. Să nu vă otrăviți copiii!'' Reacţia BOR faţă de predicile conspiraționiste

Duhovnicul Mănăstirii Durău: "Te vaccinezi, ți-ai semnat condamnarea la moarte. Să nu vă otrăviți copiii!'' Reacţia BOR faţă de predicile conspiraționiste
RECOMANDĂRI
Imagine ilustrativă
Extern • la 10:02

Vladimir Putin, către Republica Moldova: Vă dăm gaz dacă slăbiți relațiile cu UE. Răspunsul Chișinăului

Compania rusă Gazprom a propus ca Republica Moldova să își ajusteze acordul de liber schimb cu UE și să amâne reformele...

Vladimir Putin, către Republica Moldova: Vă dăm gaz dacă slăbiți relațiile cu UE. Răspunsul Chișinăului
Câte infectări Covid-19 vom avea de Crăciun. Epidemiologul Octavian Jurma face previziuni optimiste
Sanatate • la 07:22

Câte infectări Covid-19 vom avea de Crăciun. Epidemiologul Octavian Jurma face previziuni optimiste

Câte infectări Covid-19 vom avea de Crăciun. Epidemiologul Octavian Jurma face previziuni optimiste
Un medic demontează zvonurile legate de cancere şi leucemii provocate de vaccinul anti-Covid, după câțiva ani
Sanatate • la 08:01

Un medic demontează zvonurile legate de ”cancere şi leucemii provocate de vaccinul anti-Covid”, după câțiva ani

Un medic demontează zvonurile legate de ”cancere şi leucemii provocate de vaccinul anti-Covid”, după câțiva ani
Un girocopter din care a ieşit parafină a creat isterie într-o comună din ţară: ''Te omoară, în casă dă un praf pe tine și cum ai ieșit, cum ești gata''
Eveniment • la 08:21
Video

Un girocopter din care a ieşit parafină a creat isterie într-o comună din ţară: ''Te omoară, în casă dă un praf pe tine și cum ai ieșit, cum ești gata''

Un girocopter din care a ieşit parafină a creat isterie într-o comună din ţară: ''Te omoară, în casă dă un praf pe tine și cum ai ieșit, cum ești gata''
PARTENERI
Când va deveni obligatoriu certificatul verde la locul de muncă. Raed Arafat: ”Aşteptăm să vedem forma finală”
spynews.ro
Când va deveni obligatoriu certificatul verde la locul de muncă. Raed Arafat: ”Aşteptăm să vedem forma finală”
Mugur Mihăescu, adevărul despre situația sa financiară. „Am pierdut aproape tot„, spune despre afaceri
libertatea.ro
Mugur Mihăescu, adevărul despre situația sa financiară. „Am pierdut aproape tot„, spune despre afaceri
Raed Arafat, despre accesul în magazinele alimentare cu certificat verde: „Nu ne referim la magazinele esenţiale”
bzi.ro
Raed Arafat, despre accesul în magazinele alimentare cu certificat verde: „Nu ne referim la magazinele esenţiale”
Vaccinarea împotriva COVID-19 va fi obligatorie în România. Ministrul demis al Sănătății, Cseke Attila a făcut anunţul
bzi.ro
Vaccinarea împotriva COVID-19 va fi obligatorie în România. Ministrul demis al Sănătății, Cseke Attila a făcut anunţul
Horoscopul zilei de 28 octombrie 2021. Berbecii trebuie să riște pe plan financiar. Află ce se întâmplă cu zodia ta
CaTine.ro
Horoscopul zilei de 28 octombrie 2021. Berbecii trebuie să riște pe plan financiar. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Cristi a murit la doar o zi după nuntă. Șoferul care a provocat accidentul era beat!
gandul.ro
Cristi a murit la doar o zi după nuntă. Șoferul care a provocat accidentul era beat!
Cristina, fosta soție a lui Bănel Nicoliță, dezvăluiri despre fuga fostului fotbalist în SUA. Ce le-a zis fetelor: `Trimite bani mereu!`
prosport.ro
Cristina, fosta soție a lui Bănel Nicoliță, dezvăluiri despre fuga fostului fotbalist în SUA. Ce le-a zis fetelor: `Trimite bani mereu!`
Cine decontează spitalizarea bolnavilor de COVID fără asigurare medicală. Costurile sunt colosale
Ziare.com
Cine decontează spitalizarea bolnavilor de COVID fără asigurare medicală. Costurile sunt colosale
EXCLUSIV Am aflat când și de ce s-s produs, de fapt, ruptura între Laurențiu Reghecampf și Anamaria Prodan? S-a simțit abandonat
redactia.ro
EXCLUSIV Am aflat când și de ce s-s produs, de fapt, ruptura între Laurențiu Reghecampf și Anamaria Prodan? S-a simțit abandonat
Oana Moșneagu, povestea din spatele personajului “Andreea” din serialul “Adela”. Cum se identifică actrița cu rolul pe care îl are
tvhappy.ro
Oana Moșneagu, povestea din spatele personajului “Andreea” din serialul “Adela”. Cum se identifică actrița cu rolul pe care îl are
Cum se împarte averea! Câți bani primește Reghecampf la divorț: „Trădătorul e în genunchi”
GSP
Cum se împarte averea! Câți bani primește Reghecampf la divorț: „Trădătorul e în genunchi”
Un bărbat arestat la domiciliu a cerut să fie transferat în închisoare pentru că nu mai suporta să stea în casă cu soția
money.ro
Un bărbat arestat la domiciliu a cerut să fie transferat în închisoare pentru că nu mai suporta să stea în casă cu soția
Dezvăluire incredibilă despre Anamaria Prodan. Ce avere avea, de fapt, când l-a cunoscut pe Laurențiu Reghecampf. Acuzată că minte chiar de fina ei
as.ro
Dezvăluire incredibilă despre Anamaria Prodan. Ce avere avea, de fapt, când l-a cunoscut pe Laurențiu Reghecampf. Acuzată că minte chiar de fina ei
„Nu mai e loc de împăcare”. Anamaria Prodan îl face praf pe Laurenţiu Reghecampf. Cum a umilit-o antrenorul
as.ro
„Nu mai e loc de împăcare”. Anamaria Prodan îl face praf pe Laurenţiu Reghecampf. Cum a umilit-o antrenorul
Blue Origin, compania lui Jeff Bezos, vrea să construiască o stație spațială. Cum se va numi
UseIT
Blue Origin, compania lui Jeff Bezos, vrea să construiască o stație spațială. Cum se va numi
Observator de bine
Greta Gavrilă
Observator de bine • ieri la 20:44
Video

Observator de bine, 26 octombrie 2021. Prinţesa Mako a Japoniei a ales dragostea în schimbul vieţii regale

Observator de bine, 26 octombrie 2021, prezentat de Greta Gavrilă.

Observator de bine, 26 octombrie 2021. Prinţesa Mako a Japoniei a ales dragostea în schimbul vieţii regale
Greta Gavrilă
Observator de bine • pe 25.10 la 22:04
Video

Observator de bine, 25 octombrie 2021. Fiica lui Paul Walker, condusă la altar de Vin Diesel

Observator de bine, 25 octombrie 2021. Fiica lui Paul Walker, condusă la altar de Vin Diesel
Greta Gavrilă
Observator de bine • pe 22.10 la 20:41
Video

Observator de bine, 22 octombrie 2021. O femeie din Statele Unite a salvat 27 de căţeluşi, care urmau să fie eutanasiaţi

Observator de bine, 22 octombrie 2021. O femeie din Statele Unite a salvat 27 de căţeluşi, care urmau să fie eutanasiaţi