Antena Meniu Search
x

Video Povestea lui Matei, copilul de 3 ani care luptă ca să meargă singur. Deşi medicii din România i-au pecetluit soarta, o operaţie scumpă în SUA îi va schimb viaţa

La nici trei ani, un puști din Deva este dovada că, dacă destinul tău este să trăiești și să-ți bucuri familia, nimic și nimeni nu te poate întoarce din drum. Nici anestezistul care ți-a întârziat cu patru ore cezariana urgentă, nici medicul care te-a ținut sedat trei luni cu un tratament prescris fără investigații și nici plimbatul între spitale care ba au, ba n-au neonatolog. Acest puști, Matei, nu doar că trăiește deşi nimeni nu-i dădea vreo şansă, dar astăzi merge susținut și, cu generozitatea noastră, a tuturor, va putea merge singur nu peste mult timp. 

de Redactia Observator

la 22.07.2023, 13:48

Vezi și

Nataşa Câzu, mama lui Matei: Sarcina a fost bine doar că eu, fiind cu antecedent de cancer în trecut, medicul de la Cluj, când a aflat istoricul meu, nu a mai vrut să se ocupe de noi. 

Povestea familiei Câzu şi a micuţului Matei

Supraviețuitoare a celei mai crunte boli, cancer, Natașa poate spune astăzi că a mai supraviețuit unei drame: aceea de a se lupta cu unele cadre medicale pentru salvarea copilului ei. Bătălia a început când, ajunsă în a 32-a săptămână de sarcină, tânăra mamă a simțit contracții. 

Nataşa Câzu, mama lui Matei: Am plecat la Timişoara, m-au internat pe Terapie Intensivă, aveam contracţii din 5 în 5 minute. După cinci zile mi-au zis că totul e bine, deși eu aveam dureri. Mi-a zis că trebuie să părăsesc spitalul, era perioada covidului. La ora 4 a venit paza și m-a scos afară.

Pe acelaşi subiect

În a treia seară de la externare, spre ora 23, Natașa a făcut hemoragie. S-a dus la spitalul din Hunedoara și doctorița ginecolog a decis imediat: cezariană, de urgență. 

Nataşa Câzu, mama lui Matei: După patru ore jumate a apărut medicul anestezist cu medicul pediatru, erau foarte revoltați de ce s-a dat așa insistent telefoane, că doar e o cezariană, putea să aștepte până la șase dimineața, iar doctorița ginecolog le-a spus că nu, nu se poate aștepta pentru că e caz de urgență deja.

Matei a venit pe lume în zori. Avea cordonul ombilical înfășurat de două ori de gât și făcuse hipoxie. Bebelușul a fost mutat la Deva, unde era neonatolog permanent, dar nici nu a ajuns bine că a fost urcat în ambulanță cu destinația Timișoara. Făcuse convulsii.  

Nataşa Câzu, mama lui Matei: Ne-au spus că în urma hemoragiei pe care a făcut-o, au rămas niște chisturi pe creier și nu se știe dacă va fi un copil normal, că să ne pregătim pentru ce e mai rău. 

La trei luni, medicul consultat de părinți a prescris un medicament cu efect sedativ

Nataşa Câzu, mama lui Matei: Nu-I normal să ții un copil drogat, fără o investigație. 

Iar la un an, copilul a primit și diagnosticul: tetrapareză mixtă mers-vorbire. Soții Câzu au decis să sacrifice fiecare leu pentru Matei și, ajutați de familii și prieteni, l-au dus pe copil la Barcelona, pentru recuperare.

Nataşa Câzu, mama lui Matei: Matei avea un an și șase luni, el până în momentul acela doar se târa, își ținea capul, nu mergea în patru labe. După șase ore de terapie acolo, Matei a început să meargă în patru labe și să stea în fund. Mi-a spus o dată sau de două ori că el merge la terapie ca să poată să meargă ca și alți copii. Mai are momente când imi spune: ţine-mă de mână ca să merg ca băieții mari, că băieții mari merg.

Matei mai are nevoie de 30.000 de euro pentru a putea merge singur

Matei este astăzi poveste la televizor deoarece că a fost acceptat în Statele Unite pentru operația de rizotomie dorsală selectivă și are nevoie de generozitate. 

Am primit răspunsul de acceptare în care ne spune că Matei va merge independent în toate mediile dacă noi facem această intervenție. Ne mai lipsesc aproximativ 30 de mii de euro.

Pe Matei îl puteți ajuta donand doi Euro prin SMS la numarul 8848 dar și prin plată cu cardul ori prin transfer bancar. Românii din străinătate pot sprijini și ei donând prin PayPal.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri sociale » Povestea lui Matei, copilul de 3 ani care luptă ca să meargă singur. Deşi medicii din România i-au pecetluit soarta, o operaţie scumpă în SUA îi va schimb viaţa