Povestea zbuciumată a Castelului Bethlen, care tronează pe culmile dealurilor din Transilvania
Continuăm călătoriile prin ţară şi ajungem astăzi în ţinutul Mureşului. Pe culmile dealurilor din Transilvania tronează un castel impresionant, cu o poveste la fel de fascinantă. A aparţinut unei familii de nobili încă de la începutul istoriei sale, în secolul al 14-lea.
Continuăm călătoriile prin ţară şi ajungem astăzi în ţinutul Mureşului. Pe culmile dealurilor din Transilvania tronează un castel impresionant, cu o poveste la fel de fascinantă. A aparţinut unei familii de nobili încă de la începutul istoriei sale, în secolul al 14-lea. Istoria sa recentă este, însă, tristă. Dupa război, edificiul a fost naţionalizat, jefuit de autorităţile comuniste şi de oameni de-ai locului şi transformat în sediu de CAP. De curând, castelul din Criş a fost restaurat şi, chiar dacă încă se mai lucrează la consolidarea lui, atrage deja turişti.
Pe o pajişte verde, înconjurat de o mulţime de flori bogat colorate, se înalţă impunător Castelul Bethlen.
Datează încă din secolul al 14-lea şi are o istorie tumultoasă. A aparţinut familiei care i-a dat şi numele, o familie de nobili care în acele vremuri îşi avea moşia în zonă.
Arhitectura clădirii este emblematică pentru stilul renascentist. Iar până în anul 1947, castelul a fost locuit şi totul de aici, păstrat intact. Însă, clădirea a căzut pradă vremurilor de după război. Odată naţionalizat, autorităţile şi localnicii au jefuit şi vandalizat totul din interior.
Mai târziu, a fost trasformat în sediu CAP. Abia în 2007, a fost restituit unor urmaşi ai familiei Bethlen. S-au început atunci lucrările de reabilitare şi, cu timpul, castelul a devenit. un muzeu. Prea puţin ştiut, însă. Turiştii îi calcă pargul, întâmplător, dar curioşi, direcţionaţi de un indicator de pe Drumul Naţional 14.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰