Antena Meniu Search
x

Pregătiri de Paşte în Maramureş: Gospodinele pregătesc deja bucate tradiționale pentru turişti

În toată țara, pregătirile pentru vacanțele de Paște sunt în toi. Iar dacă încă nu v-ați gândit unde să sărbătoriți această perioadă, Maramureșul este o variantă. Pensiunile din inima munților, tradițiile autentice ale zonei, dar și obiceiurile din preajma sărbătorilor pascale fac ca şi cei mai pretențioşi turişti să își aducă aminte de copilărie. Iar la mare căutare sunt căsuțele tradiționale, unde distanțarea fizică se face în mod natural.

Simona Vasiac
de Simona Vasiac

la 13.04.2021, 16:48

Vezi și
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

Gospodină: Ne pregătim de Paşte. Am început cu curăţenia, mai devreme, ca în săptămâna mare să avem timp pentru mâncare, pentru pregătitul mâncării şi toate cele ce trebuie de Paște, tradiționale.

În satul Breb, cea mai căutată destinație turistică din județul Maramureș, este deja forfotă mare. Gospodinele s-au apucat de treabă pentru ca fiecare turist care va fi primit de Paște să se simtă ca acasă. Și, cum nu mai este un secret pentru nimeni că bucatele tradiționale din nordul țării atrag pe oricine ca un magnet, preparatele din carne de porc au fost deja scoase din afumătorie.

Victoria Horea, administrator pensiune: V-am adus și bunătăți, ca să pregătim pentru masa de Paşte, se va aduce şi mielul, dar alea în săptămâna apropiată, cu zile înainte de Paşti, să fie proaspete.

Cât costă o noapte de cazare la pensiunile din Maramureş

În satul maramureșean, până și sărbătorile se desfășoară după reguli sfinte. În joia de Paște se înroşesc ouăle, vinerea este zi de sărbătoare, când gospodinele nu se ating de lucru, iar sâmbăta turiștii pot prepara pasca sau mielul umplut împreună cu gazdele. Iar în nordul țării nu doar bucatele alese fac deliciul turiștilor, ci și băile în ciubăr.

Anamaria Petean, administrator pensiune: Mai după o plimbare pe munte, sau, ştiu eu, cu bicicletele, mai vin să se relaxeze, ziua, seara, cum vor ei.

Și cine vine în Maramureş sigur se întoarce și a doua oară. O spun chiar turiștii care au redescoperit farmecul viații la țară.

Luis, turist: Cred că este foarte important să ne întoarcem la rădăcini şi să observăm cum trăiau strămoşii noştri şi cred că este important acest tip de turism unde ne redescoperim rădăcinile.

Luisa, turistă: Cred că este foarte important să descoperim specificul locului şi zonele tradiţionale, mai mult pentru căsuţele de aici, pentru oamenii care sunt foarte calzi, foarte primitori, mâncarea care este foarte bună şi foarte multă.

O noapte de cazare la pensiunile din Maramureş pentru sărbătorile Pascale costă între 250 și 300 de lei, în funcție de serviciile alese. Turiștii pot participa la Slujba de Înviere, conform tradiției, îmbrăcați în haine populare puse la dispoziția lor de administratorii de pensiuni.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Stiri sociale » Pregătiri de Paşte în Maramureş: Gospodinele pregătesc deja bucate tradiționale pentru turişti