Antena Meniu Search
x

Preot din Năvodari, amendat după ce zeci de oameni au mers la biserică să asculte slujba

Prima mare sărbătoare după Paşte s-a ţinut tot cu bisericile închise. Dar mulţi români nu au mai fost la fel precauţi. De Izvorul Tămădurii, Poliţia a intervenit la o biserică din Năvodari, după ce zeci de localnici s-au înghesuit să asculte slujba şi să ia aghiasmă. 

de Redactia Observator

la 24.04.2020, 21:30

Vezi și
  • Preotul a fost amendat cu 2.000 de lei.
  • Bisericile, închise și la slujbele de Izvorul Tămăduirii.

Iar unde nu s-au îmbulzit oamenii, au făcut-o preoţii. La Constanţa, zeci de feţe bisericeşti au oficiat slujba fără să poarte măşti de protecţie.

În satele din Gorj, în schimb, nici n-ai spune că e sărbătoare. De Izvorul Tămădurii, oamenii au ascultat slujba în case.

Diana Speretoiu, corespondent Observator: În alţi ani neîncăpătoare, astăzi, biserica din sat a fost goală. Slujba s-a ţinut tot cu uşa închisă, iar credincioşii au lipsit.

Pe uliţe e o tăcere apăsătoare. Prea puţini oameni mai ies chiar şi până la poartă. Bătrânii îşi amintesc cu drag de tradiţiile de altădată.

Un bătrân spune că "era de sărbătorile astea, ce frumos, pe drum lumea ciocnea ouă. Acum, nimic. E mort satul", iar o bătrână spune că "luam apă, ne miruiam, ne spovedeam, ne împărtăşeam, dar acum nu mai avem ce să facem".

La mănăstirea Dervent, peste 20 de preoţi au oficiat slujba fără enoriaşi. Dar au stat unul lângă altul, fără măşti de protecţie.

Andrei Tudor, starețul Mânăstirii Dervent: Anul acesta este o situaţie deosebită, dar rugăciunile sunt şi pentru cei care sunt bolnavi în spitale sau în casele lor şi vom face şi rugăciuni speciale pentru aceasta, aşa cum facem în fiecare zi.

Nici Mănăstirea Nicula nu a scăpat de restricţii. Preoţii au plecat totuşi prin Cluj-Napoca într-o procesiune cu Icoana făcătoare de minuni.

Localnicii spun că "am venit că stăm aici aproape şi am vrut numai chiar s-o vedem. S-o vedem pe Maica Domnului. Şi s-o rugăm să ne apere. Maica Sfântă de la Nicula întotdeauna ajută pe tot omul necăjit şi cu bucurie".

În Galaţi, apa sfinţită a fost distribuită la fel ca şi lumina în Noaptea de Înviere. Cu ajutorul voluntarilor.

Daniel Lare, corespondent Observator: Pelerinajul de anul acesta, de la Biserica Greacă din Brăila, prilejuit de sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, nu a mai avut loc. Cu toate acestea, voluntarii din eparhia Dunării de Jos au împărțit peste 20 de mii de sticle cu apă sfințită, pachete și măști de protecție.

La Târgu Jiu, câţiva credincioşi au mers la biserică. Iar preoţii le-au împărţit sticlele cu agheasmă, purtând măşti şi viziere.

Dar restricţiile impuse de ordonanţele militare nu au fost însă respectate peste tot. În Năvodari, zeci de credincioşi s-au adunat în faţa unei biserici şi a fost nevoie de poliţie pentru a dispersa mulţimea care asista la slujbă.

Eugen Tănăsescu, purtător de cuvânt Arhiepiscopia Tomisului: Biserica nu are nicio atribuţie privind prezenţa credincioşilor pe spaţiul public, deoarece ordonanţele militare sunt foarte clare, slujba se oficiază în biserică fără credincioşi.

Preotul care a oficiat slujba a fost amendat cu 2.000 de lei pentru nerespectarea măsurilor impuse de autorităţi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Stiri sociale » Preot din Năvodari, amendat după ce zeci de oameni au mers la biserică să asculte slujba