Video Preparatul cu care Aron şi Mărioara cuceresc turiştii străini pe Transalpina: "Are un gust extraordinar"
Străinii prind gustul mâncării româneşti gătite la mare înălţime. Bulzul ciobănesc, balmoşul, pastrama de oaie sau tăieţeii de casă sunt doar câteva dintre produsele atestate de Agenţia Zonei Montane şi de Ministerul Agriculturii, după care se dau în vânt turiştii care ajung pe Transalpina. Mai ales polonezii şi cehii sunt vrăjiţi de peisajele şi preparatele zonei.
Mulţi dintre ciobanii care au plecat în transhumanţă pe Transalpina şi-au deschis porţile stânei şi pentru pofticioşi. Majoritatea turiştilor sunt din Polonia. S-au îndrăgostit nu doar de peisaje, ci şi de mâncarea din vârful muntelui.
"E spectaculos, super. România e super!" / "Transalpina e un traseu foarte, foarte frumos." / "Suntem cu rulota acum."
Aron Şeandru a reuşit să obţină atestate de produse montane pentru aproape tot ce pregăteşte.
"Avem chiar şi untul de oaie, telemeaua de oaie, pastrama pe care o facem la grătar. Mai întâi facem mămăliga pe care o coacem la foc de lemn, se fierbe, facem mămăligă ciobănească. După, se face cu brânză de burduf. se face caşul, se coace, stă o săptămână la copt, după aceea, se macerează, o băgăm în burduf şi apoi o băgăm în bulz", a explicat Aron Şeandru, fermier.
Un alt preparat ciobănesc devenit produs montan este balmoşul. O reţetă care risca să se piardă.
"Este un amestec între smântână, cu unt, şi trebuie fiert, două, trei mâini de mălai până iese untul. Are un gust extraordinar şi este prăjitura ciobanului", a adăugat Mărioara Băbu, fermier.
Băciţa Mărioara a atestat 18 produse montane. Siropuri, brânzeturi iar cunoscutul tocan de oaie are certificare de preparat tradiţional.
"Am atestat doar ce producem aici la stână, nu acasă, la Novaci. O să încerc acum şi cu smântâna fiartă, un preparat de care văd că s-a uitat în ultimul timp, şi laptele mare", a mai povestită femeia.
Cum se obţine atestatul de preparat montan
Certificatul de preparat montan ajută micii producători să-şi promoveze mai bine produsele chiar şi pe piaţa europeană. Acestea trebuie pregătite din ingrediente locale.
În total, sunt peste 4.000 de produse montane atestate în toată ţara. Cele mai multe sunt fructe şi legume. Restul, lactate sau mezeluri. Certificatul dovedeşte că produsul e obţinut la munte, unde aerul este mai curat, iar poluarea aproape inexistentă.
În ultimii patru ani, numărul produselor montane s-a dublat.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰