Video Preţul prunelor va fi mai mare în pieţe. Loviţi de îngheţ şi apoi secetă, agricultorii preferă să facă ţuică şi gem din fructele adunate
Îngheţul din primăvară şi seceta care a urmat au făcut ca în acest an producţia de prune să fie mult mai mică. Şi ştim ce înseamnă asta: preţul fructelor va creşte. O spun şi bănăţenii care deja culeg fructele şi le folosesc... cum ştiu ei mai bine şi cum şade mai bine în cămară: pentru pălinca tradiţională şi gem.
Nu termină de cântat cocoşii, când sătenii din Valea Almajului ajung în livezi ca să culeagă prima recoltă de prune.
Citește și: Prăjitură pufoasă cu prune. Un desert de toamnă spectaculos
Mulţi dintre agricultori spun că nu vor mai ajunge cu fructele la piaţă. Nu sunt suficient de multe aşa că le vor folosi doar în gospodărie.
Bărbaţii sunt cei care se ocupă de răchie. Mai întâi pun la fermentat prunele, în butoaie, pentru aproape trei săptămâni. Ajung apoi la cazanul din valea satului. Răchia se păstrează în butoaie de lemn de dud pentru culoare și aromă. Ulterior, trec şi femeile la treabă
- Lăudată de specialişti din străinătate, producţia agricolă din România nu aduce mai mulţi bani pentru...
- Avem record de producţie la cereale, dar fermierii români sunt disperaţi: "E strigător la cer! Exportăm dramatic...
- Guvernul vrea ca fermierii să se mute cu produsele din piață, pe Facebook. Producătorii nu privesc proiectul cu...
Cum se face dulceaţa de prune
"Acum am pus prunele la fiert, mai întâi facem siropul. Cam la o găleată de 10 kilograme punem cam 3 kilograme, patru de zahăr, doi litri de apă şi afcem siropul. Când zahărul s-a topit şi a început apa să fiarbă, punem prunele şi mestecăm din cand in cand ca să nu se prindă", spune o gospodină.
Citește și: Prunele îngrașă sau nu? Câte calorii au și care sunt beneficiile lor
Avertismentul agricultorilor nu este însă deloc plăcut: anul acesta pe tarabe vor fi mai puţine fructe şi deci mai scumpe.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰