Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Lăudată de specialişti din străinătate, producţia agricolă din România nu aduce mai mulţi bani pentru fermierii din ţară: "O astfel de statistică s-ar putea să influenţeze negativ preţurile"

Teoria sună bine, cu practica mai avem puţin de lucrat. Un program care supraveghează evoluţia recoltelor din întreaga lume spune că producţia agricolă de la noi e de excepţie în acest an. Chiar şi aşa, agricultorii nu par prea entuziasmaţi. Recolta bogată nu aduce neapărat şi profit, iar la unele culturi se stă oricum la mâna vremii.

de Cristina Oprea

la 10.08.2021 , 20:37

  • Producţia agricolă din România, lăudată de programul internaţional GEOGLAM.

Recolta din Mehedinţi, unul dintre județele cu suprafețe agricole mari, a umplut silozurile până la refuz. Mare parte din producţie ajunge peste hotare. 

În silozurile din toată țara este forfotă mare. Toată marfa încărcată astăzi de aici va ajunge în Vama Calafat. De acolo va lua calea exportului.

Florian Călugăreanu, administrator companie de transport: În jur de 2000 de tone, 3000 de tone. A fost un an bun. Producțiile de la fermieri s-au văzut destul de bune.

Vezi și

Doar că fermierii au cam stat cu securea vremii deasupra capului tot anul. Pentru grâu şi rapiţă ploile din primăvară au făcut minuni. Pentru porumb sau floarea soarelui, oamenii încearcă să-şi limiteze aşteptările. Seceta goleşte hambarele.

Pe acelaşi subiect

Cornel Stroescu, agricultor: La grâu am avut producţie bună anul acesta, pot spune o producţie pe care nu am avut-o niciodată de când fac eu agricultură, adică din 2005. În schimb, la porumb și floarea soarelui culturile sunt compromise. 

Producţia agricolă din România, lăudată de programul internaţional GEOGLAM

Opt sau nouă tone pe hectar, este media obținută la grâu anul acesta. Fermierii spun că o recoltă bogată înseamnă și o piață concurențială mai agresivă, agricultori dispuși să vândă la prețuri mici, ceea ce ar însemna mai puţin profit pentru cei care nu se bazează pe cantităţi mari. Iar pentru cei care aduc aici produse și echipamente, România devine o piață de desfacere atractivă. În care vor, la rândul lor, să facă profit.

Cornel Stroescu, agricultor: O astfel de statistică ar putea să influențeze negativ preţurile pentru noi, producătorii. Pentru că prețurile la inputuri, ce înseamă inputuri? Îngrașăminte, o erbicide, sămânţă ş.a.m.d. - s-au dublat. Prețul la grâu nu s-a dublat.

Specialiștii în domeniu spun că nu e totuşi cazul să ne îmbătăm cu apă rece. Culturile noastre sunt de excepţie în mare parte pentru că recoltele altora sunt mai proaste decât de obicei. Tot din cauza vremii. 

Ion Gavrilescu, specialist în agricultură: Trebuie să luăm în consideraţie faptul că numeroase ţări din occident, cum ar fi chiar Franţa, care este locomotiva producţiei agricole în Europa, în Uniunea Europeană de fapt, a avut probleme foarte mari.

Ratingul de excepție obținut de România a fost acordat de GEOGLAM, un program internațional lansat în 2011 de ministerele agriculturii din țări aflate pe întreg mapamondul.

Cristina Oprea Like

La 37 de ani, are deja mai mult de 15 ani de când lucrează în presă. A început la Gazeta de Sud. A făcut marketing şi comunicare în mass media, CSR, vânzări sau voluntariat în campanii umanitare.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?
Observator » Ştiri sociale » Lăudată de specialişti din străinătate, producţia agricolă din România nu aduce mai mulţi bani pentru fermierii din ţară: "O astfel de statistică s-ar putea să influenţeze negativ preţurile"