Antena Meniu Search
x

Prețul alimentelor ar putea crește de la sfârșitul lunii ianuarie

Preţul alimentelor ar putea exploda la sfârşitul acestei luni. O spun chiar procesatorii, care sunt pe punctul să plătească mai mult decât dublu pentru. reciclarea ambalajelor

Vezi și

 Preţul alimentelor ar putea exploda la sfârşitul acestei luni. O spun chiar procesatorii, care sunt pe punctul să plătească mai mult decât dublu pentru. reciclarea ambalajelor. Iar asta vine după ce, la sfârşitul anului trecut, mai multe firme colectoare au dispărut de pe piaţă, iar deşeurile de ambalaje nu au mai fost reciclate.

Preţurile ar putea să crească şi cu 30%. În primul rând, ne referim aici, la conserve, bere şi lapte pentru că ambalajul lor este mai greu. Dar situaţia s-ar putea să fie aceeaşi pentru toate alimentele din cauza amenzilor uriaşe primite de firmele colectoare de deşeuri. Mai exact, în ultima perioadă mai multe astfel de firme au dispărut de pe piaţă, în urma unor controale. În toamnă, Administraţia Fondului pentru Mediu a aplicat amenzi de 19 milioane de euro, pentru 6 dintre firmele care se ocupau de colectarea deşeurilor şi transferul lor spre reciclare. Cele 6 firme acopereau 90% din piaţă.

Doar o singură amendă a fost de 9 milioane, 600 de mii de euro. Sancţiunile s-au dat pentru neatingerea ţintelor de colectare a deşeurilor, dar şi pentru fraudă. După amenzile uriaşe, firmele au început să rezilieze contractele cu producătorii şi chiar să dispară de pe piaţă. În noiembrie şi decembrie, majoritatea deşeurilor au rămas necolectate. Acum, deşi procesatorii nu au nicio vină, trebuie să plătească daunele. În loc de 85 de bani pe kilogram, cât plăteau, pentru colectarea deşeurilor, ar urma să plătească, din 25 ianuarie, 2 lei pe kilogram, către Fondul de Mediu. Astfel, în unele cazuri, preţul s-ar putea ridica până la 500 de euro pentru tona de deşeuri. Pentru mulţi producători mici, asta ar putea însemna falimentul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

În vacanţa de vară, preferaţi să vă lăsaţi copilul cu rudele sau la grădiniţă?

Observator » Stiri sociale » Prețul alimentelor ar putea crește de la sfârșitul lunii ianuarie