Antena Meniu Search
x

Primăria Oradea, decorată cu sute de metri de foiţe de aur

Primăria Oradea străluceşte la propriu. Aflată în plin proces de reabilitare, clădirea monument istoric, revine încet la strălucirea de acum un secol.

de Georgiana Botez

la 08.07.2020, 17:30

Vezi și
  • Două luni de zile au muncit artiștii plastici.
  • Foiţele conțin doar o mică parte din metalul preţios.

Şi nu este doar o metaforă. Pereții monumentului sunt îmbrăcaţi în sute de metri de foiţe de aur. Este singura primărie din ţară care a folosit materialul preţios pentru decorare. Doar la palatele din Viena, la Versailles sau la Buckingham s-au folosit astfel de foiţe din aur.

Două luni de zile au muncit artiștii plastici doar pentru aplicarea foiţelor din aur pe holurile Primăriei. 

Thomas Becket – artist plastic: În total vor fi 200 de metri pătraţi de...sau peste 200 de metri pătraţi de decor. Este o foiţă foarte subţire, mult mai subţire decât  foiţa de staniol. Durata lor de viaţă este 50-100 de ani, depinde de întreţinerea lor.  Este prim locurare monumentală ipresionantă. 

Foiţele conțin doar o mică parte din metalul preţios, dar chiar și aşa, valoarea lor este ridicată. Un singur centimetru pătrat costă peste 100 de lei.

Thomas Becket – artist plastic: Este o tehnică scumpă. Cred că suntem prima primărie din românia care are foiţă de aur. Aşa a fost în 1902, am readus la viaţă toate decorurle şi toate ştocatururile de pe pereţi acres unt aici. erau sufocate de decorururile de praf de timp, de reabilirtariel afcute asas doar sa fie facute. În sfraşit le-am dat viata şi le-am adus în splendoarea lor. 

Realibitatea clădirii a început în toamna anului trecut.  S-au refăcut atunci fațadele laterale, iar acum se lucrează la turnul Primăriei și în interior.

Scopul este să se apropie cât mai mult de varianta inițială de acum mai bine de 100 de ani. 14 milioane de lei va investi municipalitatea pentru refacerea întregii clădiri. 

Anca Grama, purtător de cuvânt primărie: Vom consolida şi partea de cupolă, vom reface partea de pod. Vom reface toate aceste ornamente, iar odată cu finalizarea lucrărilor, ea va putea fi vizitată şi de turişti. Aceasta sala mare va avea forma de amfiteatru, iar odată cu reabilitarea ne dorim sa o aducem la forma iniţială.

Aflata în centrul orașului, înconjurată de biserici și de zeci de clădiri monument reabilitate, înfrumusețarea la faţă a primăriei era demult așteptată de orădeni. 

Lucrările de reabilitare ar trebui să fie gata în primăvara anului viitor. Atunci turiști vor putea vizita sălile clădirii. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Primăria Oradea, decorată cu sute de metri de foiţe de aur