Antena Meniu Search
x

Triajul epidemiologic al elevilor, o mare problemă înainte de începerea noului an școlar (Video)

În marea de incertitudini privind noul an şcolar, o problemă veche de ani de zile a fost uitată complet. Cine va face triajul epidemiologic al elevilor? Reţeaua de medicină şcolară e distrusă. Potrivit legii, am avea nevoie de peste 10.000 de doctori care să lucreze în cabinetele şcolare. Iar noi nu avem nici jumătate.

Andreea Petrescu
de Andreea Petrescu

la 02.09.2020, 22:39

Vezi și
  • România are beneficia în acest moment de numai 4.500 de medici și asistenți școlari.
  • Trei milioane de elevi învață în peste 12.000 de corpuri de clădiri.

"Te ştergi aici, te dezinfectezi, luăm temperatura și ne schimbăm încălţămintea de interior".

Printr-un astfel de triaj ar trebui să treacă toţi copiii în prima zi de şcoală. Personalul medical va fi obligat să poarte halat impermeabil, bonetă, ochelari de protecţie, vizieră şi mănuşi. 

În comuna Baia, din judeţul Suceava, sunt reguli imposibil de aplicat. Şcoala nu a avut niciodată medic. Nu se ştie cine va face triajul celor 1.000 de elevi pe 14 septembrie. 

Roxana Potlog, director Şcoala Baia, Suceava: Nu suntem o şcoală care beneficiază de cabinet medical. Normativele nu ne-au dat voie în ultimii ani să permitem angajarea unui medic şcolar.

Aici, atât şcoala, cât şi grădiniţa, funcţionează în patru corpuri amplasate pe o distanţă de doi kilometri. Atunci când i se face rău unui copil, e dus la cabinetul medical din comună. 

Roxana Potlog, director Şcoala Baia, Suceava: Ar trebui la cele patru corpuri de şcoală să se afle un asistent sau un doctor în fiecare zi în intervalul orar 07.30 - 08.00, în funcţie de cum vin copiii la şcoală.

Situaţia e gravă în tot judeţul. 

În tot judeţul Suceava sunt doar 20 de medici şcolari şi 75 de asistenţi medicali în condiţiile în care în 767 de unităţi şcolare învaţă 114.000 de elevi. Va fi practic aproape imposibil ca în fiecare dimineaţă la intrarea în şcoală să existe un cadru medical care să se ocupe de triajul epidemiologic.

La nivel naţional, trei milioane de elevi învaţă în peste 12 mii de corpuri de clădiri.

Ideal e ca un medic să se ocupe de cel mult 500 de copii, adică de o şcoală mare. Dar, deocamdată, avem numai 4.500 de medici şi asistenţi şcolari şi aproximativ 1.000 de stomatologi şi asistenţi dentişti care lucrează în cabinetele şcolare. 

Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: De câţi oameni mai avem nevoie? Fiecare unitate şcolară îşi face evaluarea şi ne-o va raporta în jurul datei de 7 septembrie.

Cea mai gravă situaţie rămâne în mediul rural, unde elevii sunt lăsaţi în grija nimănui. 

George Roman, director Salvaţi Copiii: Cabinetele medicale şcolare sunt foarte puţine, de fapt sunt doar 80 şi în care lucrează vreo 50 de asistenţi medicali. 51% dintre copii trăiesc în mediul rural, aşa încât pentru jumătate dintre copiii din România nu vom putea asigura un triaj eficient.

Autorităţile spun că acolo unde nu sunt medici sau asistenţi vor fi trimişi studenţii din anii terminali de la Medicină şi rezidenţii. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » Triajul epidemiologic al elevilor, o mare problemă înainte de începerea noului an școlar (Video)