Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Procurorii cer unificarea dosarelor COLECTIV pentru ca victimele să poată fi despăgubite

Un procuror de la Parchetul General a cerut marţi la Judecătoria Sectorului 4 ca dosarul în care sunt judecaţi patronii clubului Colectiv să fie trimis la Tribunalul Bucureşti în vederea conexării cu cel în care este acuzat fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone.

de Redactia Observator

la 07.02.2017 , 12:25

Un procuror de la Parchetul General a cerut marţi la Judecătoria Sectorului 4 ca dosarul în care sunt judecaţi patronii clubului Colectiv să fie trimis la Tribunalul Bucureşti în vederea conexării cu cel în care este acuzat fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone.

La primul termen al procesului Colectiv, în care sunt judecaţi cei trei patroni ai clubului - Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu, procurorul de şedinţă a solicitat ca acest dosar să fie reunit cu cel al lui Piedone, dar şi cu cel în care sunt judecaţi la Tribunalul Militar pompierii Antonina Radu şi George Matei.

Procurorul a spus că, în dosarul de la Judecătoria Sectorului 4, nu există nicio instituţie parte responsabilă civilmente, iar bunurile inculpaţilor nu acoperă despăgubirile cerute de victimele incendiului.

Articolul continuă după reclamă

Reprezentantul Parchetului a mai arătat că, în dosarul lui Piedone, parte responsabilă civilmente este Primăria Sectorului 4, iar cel în cel al pompierilor - Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.

Pe acelaşi subiect

"Parchetul General a instituit sechestru pe bunurile inculpaţilor, persoane fizice şi juridice, însă valoarea acestor sechestre sunt insignifiante şi nu vor acoperi pagubele. Este dosarul cu cel mai mare număr de victime din ultimul secol. Judecătoria este în imposibilitatea de a da o hotărâre pe latură civilă.

Între acest dosar şi cel de la Tribunalul Bucureşti este clar o legătură. Inculpaţii din ambele dosare au participat la dezastrul de la Colectiv. Hotărârea Judecătoriei pe latură civilă va fi doar una simbolică", a declarat procurorul.

Avocaţii victimelor şi ai inculpaţilor au fost de acord cu cererea procurorului, însă unii dintre ei au atras atenţia că cele două dosare se află în stadii diferite de judecare, cel de la Tribunalul Bucureştii fiind încă în cameră preliminară.

 Judecătorul a amânat discutarea cererii Parchetului pentru termenul următor al procesului din 21 martie, însă va trimite Tribunalului Bucureşti o adresă pentru a se comunica în ce stadiu se află dosarul lui Piedone.

"Pe mine nu mă încântă că îi condamnă la cinci ani, şase ani sau îi amnistiază, pentru că ceea ce am pierdut eu nu se mai justifică cu condamnarea lor. Sunt şi ei oameni, au încercat să facă un ban. Că nu şi-au luat măsurile elementare de protecţie contra incendiilor, pentru aia sunt vinovaţi. Câte firme nu funcţionează la fel? ISU trebuie să plătească, pentru că trebuia să controleze, iar primarul a semnat ca primarul", a declarat un părinte care şi-a pierdut copilul în incendiul de la Colectiv.

"Nu ar fi trebuit să fiu aici, dar plec totuşi cu o speranţă. Poate devin naiv, încă mai sper că cei vinovaţi vor plăti. Din păcate, încă mai am dubii că aceste procese vor continua, având în vedere ordonanţa de urgenţă pe care a dat-o actualul Guvern. Le mulţumesc celor din Piaţa Victoriei că au făcut posibilă abrogarea acestei ordonanţe. În sala de judecată am avut fiecare părinte poze cu fiii noştri în mână, ca semn că ei sunt cu noi", a spus un alt părinte.

 Cei trei patroni ai clubului Colectiv - Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu - au fost trimişi în judecată pentru ucidere din culpă, vătămare corporală şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

 În dosar mai sunt judecaţi Daniela Niţă, patroana firmei de artificii SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, Cristian Niţă (director) şi Viorel Zaharia (pirotehnist), precum şi persoanele juridice SC Colectiv Club SRL şi SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL.

 Dosarul a fost trimis în instanţă de Parchetul General pe 28 aprilie 2016, iar timp de aproape 10 luni procesul s-a desfăşurat în camera preliminară.

Sursă: Agerpres.ro

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » Procurorii cer unificarea dosarelor COLECTIV pentru ca victimele să poată fi despăgubite