Antena Meniu Search
x

Proiectul pentru autonomia Ținutului Secuiesc, respins la Senat

Scandal cu repetiţie în România: autonomia Ţinutului Secuiesc! Un proiect de lege care a trecut tacit de Camera Deputaţilor a inflamat spiritele pe scena politică.

Andreea Milea
de Andreea Milea

la 29.04.2020, 19:55

Vezi și
  • Proiectul trecuse tacit de Camera Deputaților.
  • Proiectul a inflamat spiritele pe scena politică și nu numai.

În timp ce preşedintele acuză Puterea că vinde Ardealul guvernului de la Budapesta, social-democraţii spun că este doar o diversiune a şefului statului, pentru a abate atenţia de la marile probleme ale României. 

Klaus Iohannis, președintele României: Bună ziua, dragi români! Marele PSD se luptă în Parlament ca să dea Ardealul ungurilor.

Marcel Ciolacu, președintele Partidului Social Democrat: Vreau să nu luăm şi să nu lăsăm o minciună să ne distragă atenţia de la problemele reale ale României. Astăzi am avut senzaţia că Vadim Tudor trăieşte şi este Preşedintele României.

Kelemen Hunor, președintele UDMR: Klaus Iohannis, isterizat şi nervos, a avut o declaraţie nedemnă pentru un preşedinte, cu un mesaj tipic PRM-ist, violent şi periculos. Sper că după ce aţi salvat România, aţi apărat Ardealul, veţi avea timp să vă ocupaţi şi de chestiunile economice, sociale, de şomaj.

România e în stare de urgenţă din cauza pandemiei, dar politicienii se ceartă pe un subiect ce părea dat uitării! Scânteia scandalului a fost un proiect UDMR privind autonomia Ținutului Secuiesc.

Barna Tanczos, UDMR: Acest proiect de lege respectă, în primul şi în primul rând, atât litera cât şi spiritul Constituţiei. Este o iniţiativă democratică care respectă absolut toate procedurile şi toate principiile democratice din România.

Proiectul a fost pe ordinea de zi a deputaţilor pe 9 martie, dar timp de 45 de zile nu a fost dezbătut. Aşa că pe 23 aprilie a fost aprobat tacit. Niciun parlamentar, de la niciun partid, nu a sesizat ce scria în lege.

Potrivit proiectului, președintele Ținutului Secuiesc ar fi putut avea un mandat de patru ani și ar fi beneficiat de imunitate. În plus, Ținutul Secuiesc ar fi urmat să aibă propria putere judecătorească prin Curtea de Apel Târgu Mureș și alte trei tribunale și 10 judecătorii.

Mai mult, maghiara ar fi devenit limba oficială în noul stat format din judeţele Harghita și Covasna şi oraşul Târgu Mureş cu localităţile dimprejur. Şi banii ar fi fost gestionaţi doar de autorităţile locale. Deciziile deputaţilor au fost primite cu entuziasm în secuime.

Dar în Capitală s-a stârnit furtuna. E drept, abia la șase zile după adoptarea proiectului. Senatorii s-au reunit de urgenţă.

Astăzi, în jurul orei 15, după toate presiunile din timpul zilei, senatorii au decis că România râmâne un stat unitar și indivizibil. Vot final: respins!

Patru proiecte legislative pentru autonomia Ţinutului Secuiesc au fost depuse de liderii UDMR în ultimii ani. Toate au fost respinse. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Proiectul pentru autonomia Ținutului Secuiesc, respins la Senat