Antena Meniu Search
x

Un nou proiect de lege permite românilor de la parter să-şi facă balcoane

Reguli noi pentru românii care locuiesc la parter şi nu dispun de spaţiu. În curând, aceştia vor putea să-şi închidă balcoanele ori logiile din faţă - fără să mai fie nevoiţi să obţină acordul vecinilor.

Oana Iancu
de Oana Iancu

la 17.01.2020, 20:55

Vezi și

Reguli noi pentru românii care locuiesc la parter şi nu dispun de spaţiu. În curând, aceştia vor putea să-şi închidă balcoanele ori logiile din faţă - fără să mai fie nevoiţi să obţină acordul vecinilor. Pentru asta însă este nevoie de un motiv întemeiat, precum siguranţa, reducerea zgomotului sau a poluării, spun cei care au propus modificarea actualei legi.

În unul dintre cele mai selecte şi scumpe cartiere din Capitală se construieşte după bunul plac. 

De cele mai multe ori, cei care locuiesc la parter decid singuri cât şi cum îşi extind locuinţa. Cum se întâmplă şi în acest caz.

Potrivit legii, pentru construirea unui balcon este nevoie de autorizaţie, care se obţine în urma unui certificat de urbanism, dar şi de mai multe avize. Şi vecinii trebuie să fie de acord, numai că...

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Situaţia s-ar putea schimba curând, potrivit unui proiect de lege depus recent în Parlament. Vecinii nu vor mai fi consultaţi pentru lucrările de închidere a balcoanelor ori logiilor care se află la parterul blocului. 

Pentru asta însă trebuie să existe motive serioase, care ţin de sănătatea şi siguranţa locatarului, precum atenuarea efectelor noxelor, a zgomotelor ori a gunoaielor.

Odată cu noul balcon, proprietarul de la parter ar putea câştiga în plus chiar şi cinci metri pătraţi. Este drept că trebuie să respecte câteva reguli. Cea mai importantă este aceea că noua construcţie nu trebuie să depăşească balconul vecinului de deasupra.

Sancţiunile rămân aceleaşi: cine construieşte în afara legii poate plăti amenzi între două mii şi zece mii de lei. 

În Capitală, Rahova este cartierul cu cele mai multe construcţii ilegale.

Deşi autorităţile au promis că vor demola balcoanele improvizate, nu s-a trecut la fapte până acum.

Gardul pe care îl vedeţi în spatele meu nu împrejmuieşte curtea unei case, aşa cum poate ar părea la prima vedere, ci parterul unui bloc de locuinţe din cartierul Rahova din Bucureşti. Din lipsă de spaţiu, proprietarul a decis să-şi extindă locuinţa nu doar cu un balcon ci cu o curte întreagă. 

În această zonă sunt construite ilegal în jur de 5 mii de balcoane. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Un nou proiect de lege permite românilor de la parter să-şi facă balcoane