Antena Meniu Search
x

Curs valutar

PROTEST SPONTAN la Agenţiile de Protecţia Mediului din ţară. Salariile mici i-au scos pe angajaţi în stradă (FOTO)

Angajaţii de la Agenţiile de Protecţia Mediului din ţară protestează, marţi, timp de două ore, nemulţumiţi de salarii, ei susţinând că veniturile nu le-au mai fost modificate din anul 2009, iar din această cauză ”personalul migrează către alte instituţii mai bine remunerate”. Sindicaliştii solicită politicienilor adoptarea de măsuri urgente pentru eliminarea discriminărilor salariale faţă de alţi funcţionari publici, care au primit creşteri salariale substanţiale în ultimii ani.

de Redactia Observator

la 14.03.2017 , 11:11

- Alba24.ro

Angajaţii de la Agenţiile de Protecţia Mediului din ţară protestează, marţi, timp de două ore, nemulţumiţi de salarii, ei susţinând că veniturile nu le-au mai fost modificate din anul 2009, iar din această cauză ”personalul migrează către alte instituţii mai bine remunerate”. Sindicaliştii solicită politicienilor adoptarea de măsuri urgente pentru eliminarea discriminărilor salariale faţă de alţi funcţionari publici, care au primit creşteri salariale substanţiale în ultimii ani.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Unite din Mediu, Ciprian Şoavă, arată, într-un comunicat de presă, că angajaţii din domeniul protecţiei mediului sunt remuneraţi în prezent conform celei mai mici grile de salarizare din întregul sistem bugetar, ei protestând marţi, între orele 10.00 şi 12.00 în faţa Agenţiilor de Protecţia Mediului.

”În perioada 2009-2015, salariile personalului Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, Agenţiilor Judeţene pentru Protecţia Mediului, care sunt în număr de 1.934 de angajaţi, nu au mai fost modificate”, se precizează în documentul citat.

Articolul continuă după reclamă

Sindicaliştii solicită ”decidenţilor politici” adoptarea de măsuri urgente pentru eliminarea discriminărilor salariale faţă de alţi funcţionari publici, care au primit creşteri salariale substanţiale în ultimii ani.

Pe acelaşi subiect

”Solicităm luarea unor măsuri în regim de urgenţă pentru a nu intra în colaps sistemul pentru protecţia mediului, prin susţinerea în Guvern/ Ministerul Mediului a majorării salariilor noastre, astfel încât cuantumul acestora să fie adus la nivelul celor din aceeaşi familie ocupaţională–administraţie/instituţie teritorială, respectând astfel conţinutul deciziei CCR nr.794/2016”, se mai arată în comunicat.

Din cauza acestei situaţii, în domeniul protecţiei mediului se reduce constant numărul de angajaţi calificaţi, în condiţiile în care unii dintre noii angajaţi pleacă după o săptămâna sau o zi de muncă din cauza volumului mare de muncă şi a salariului mic. Ca urmare a lipsei personalului calificat care să poată gestiona problemele din domeniul protecţiei mediului, nu se mai găsesc soluţii pentru accesarea fondurilor europene sau evitarea procedurilor de infringement.

De asemenea, sindicaliştii susţin că, în aceste condiţii, personalul din domeniul protecţiei mediului “migrează” către alte instituţii mai bine remunerate.

”În situaţia în care nu se vor soluţiona favorabil revendicările angajaţilor din sistemul pentru protecţia mediului se va ajunge la diminuarea ratei de absorţie a fondurilor europene, imposibilitatea funcţionării sistemului pentru protecţia mediului, sistarea emiterii actelor de reglementare necesare accesării fondurilor europene (autostrăzi drumuri expres, modernizare/reabilitare de drumuri naţionale/judeţene, sisteme de management integrat al deşeurilor, sisteme de canalizare, parcuri industriale, conducte de transport gaze naturale, linii electrice aeriene, planurile pentru prevenirea, protecţia şi diminuarea efectelor inundaţiilor pentru fiecare bazin hidrografic în parte, reabilitare linii cai ferate de călători şi de marfă, cariere, planuri de management, parcuri eoliene,  strategii, etc.), neîndeplinirea obligaţiilor stabilite prin Tratatul de aderare a României la Uniunea Europeană”, se mai arată în comunicatul citat, precizându-se, de asemenea, că ”nerespectarea termenelor de raportare de către România, în calitate de stat membru UE, poate genera riscul declanşării procedurii de infringement,  situaţii care vor determina costuri mult mai mari din partea statului decât costurile generate de o creştere salarială pentru 1.934 de salariaţi”.

Angajaţii din sistemul pentru protecţia mediului spun că, dacă revendicările lor nu vor fi soluţionate, vor declanşa conflictul colectiv de muncă, urmând să întrerupă activitatea pe timp nelimitat.

În Vrancea, toţi angajaţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului au ieşit în curtea instituţiei. ”La APM Vrancea, cel mai mic salariu, în mână, este de doar 980 de lei iar un director are mai puţin de 3.000 de lei. Dacă nu ne vor mări salariile, săptămâna viitoare începem demersurile pentru declanşarea grevei generale, ceea ce va afecta activităţi economice, derularea proiectelor europene care au nevoie de aviz de la noi, se vor pierde bani importanţi, însă sperăm că vom primi ce solicităm pentru a nu se ajunge aici”, a declarat, marţi, liderul de sindicat de la APM Vrancea, Cornel Loghin. 

Şi salariații Agenției pentru Protecția Mediului Alba au întrerupt programul de lucru, marţi, nemulţumiţi de salarii. Spun că veniturile lor sunt cele stabilite în decembrie 2009, iar alte categorii de bugetari primesc salarii majorate.

Salariile medii la APM Alba sunt între 1300 şi 2300 de lei, potrivit reprezentanţilor angajaţilor instituţiei. Comparativ, în alte instituţii ale statului la care au fost operate majorările de venituri, acestea ajung până la 3000-4000 de lei, potrivit aceloraşi surse.

Sursa: News.ro, Alba24.ro

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi fost vreodată victima unei înşelătorii pe WhatsApp?
Observator » Ştiri sociale » PROTEST SPONTAN la Agenţiile de Protecţia Mediului din ţară. Salariile mici i-au scos pe angajaţi în stradă (FOTO)